Brand zendmast Hoogersmilde duurt voort - geen FM-bereik radiozenders

Beeld van het instorten van een deel van de zendmast, uit de video op rtvdrenthe.nl
Beeld van het instorten van een deel van de zendmast, uit de video op rtvdrenthe.nl

De brand in het afgebroken deel van de zendmast in Hoogersmilde duurt vermoedelijk nog wel een tijdje voort. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer vanavond.

In de los gekomen buis zitten elektriciteitsdraden die moeilijk uit te zetten zijn. Daarom is besloten het bovenste, afgebroken deel van de zendmast gecontroleerd uit te laten branden.

Volgens de woordvoerder worden de draden gebruikt voor het telefoonverkeer in de omgeving. Wat er nu moet gebeuren met het telefoonverkeer, wordt nog uitgezocht.

Het vuur ontstond vanmiddag rond 14.00 uur door nog onbekende oorzaak in de voorheen 294 meter hoge zendmast. Het blussen werd bemoeilijkt doordat het vuur op zo’n honderd meter hoogte woedde.

Aanvankelijk probeerden brandweermannen door de smalle toren naar boven te komen om op die manier het vuur te blussen. Al vrij snel bleek dat blussen echter niet haalbaar was, meldt de gemeente Midden-Delfland. Toen het bovenste deel afbrak, waren de brandweermannen inmiddels op veilige afstand. Niemand is gewond geraakt. Wel heeft een paard lichte verwondingen aan een been.

Het bovenste deel brak volgens de woordvoerder van de brandweer af door de hitte. “De brand zat in een buis van staal. Die raakte door de warmte ontzet, waarna het stalen deel naar beneden viel.”

Hoe lang het laten uitbranden van de buis nog duurt, is moeilijk te zeggen, aldus de woordvoerder. Tot in ieder geval 24.00 uur blijven brandweermannen in het gebied aanwezig. “Dat geeft wel aan dat het nog een tijdje kan duren.”

Doordat de meeste stroom wel van de toren is gehaald, is het niet mogelijk om naar RTV Drenthe te kijken. Ook kan in Friesland, Groningen, Drenthe en in delen van Overijssel niet naar de publieke radiozenders worden geluisterd en is er geen digitale etherontvangst mogelijk van Nederland 1, 2 en 3. Kijkers en luisteraars via de kabel en de satelliet ondervinden geen problemen. Wanneer deze problemen zijn opgelost is nog onbekend.

Ook in de zendmast in Lopik woedde vannacht een kleine brand. Die is uit voorzorg nu uitgeschakeld, waardoor een groot deel van het land geen radiozenders via FM kan ontvangen. Vermoedelijk hebben beide masten te maken gehad met blikseminslag.

De website van RTV Drenthe is na het instorten van de toren overbelast geraakt en is daardoor omstreeks 18.00 uur slecht bereikbaar.

De zendmast werd in 1959 opgeleverd. De constructie van gewapend beton en staal was de hoogste in het noorden van Nederland. Volgens burgemeester van Midden-Drenthe Jan Broertjes mist de gemeente nu een belangrijk markeringspunt.