Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Veel radiozenders uit de lucht na instorten zendmast Hoogersmilde

Beeld uit video op rtvdrenthe.nl

In Hoogersmilde is het bovenste deel van een zendmast van bijna 300 meter afgebroken en naar beneden gestort na een brand. Het is onbekend of er gewonden zijn gevallen. Aanwezige brandweermannen waren op veilige afstand.

Update 16.46 uur: de zendmast van Lopik is uit voorzorg uitgeschakeld na een korte brand afgelopen nacht. Door de afsluiting van Lopik kan het overgrote deel van het land geen radio meer via de fm ontvangen.

Een journalist van RTV Drenthe meldde als één van de eersten op Twitter het instorten van de 200 meter hoge stalen constructie van de zendtoren.

Twitter avatar hildeboelema Hilde Boelema Tv-mast is omgevallen. #hoogersmilde #rtvdrenthe

De brand in de zendmast ontstond rond 13.50 uur door nog onbekende oorzaak op 180 meter. Vermoedelijk is de stalen constructie bezweken door de hitte.

Foto: twitter.com/lourensbraamsFoto: twitter.com/lourensbraams

Bekijk op de website van RTV Drenthe meer foto’s en een video van het instorten van de stalen constructie.

Meerdere brandweerkorpsen rukten uit om de brand te bestrijden, wat moeilijk was door de grote hoogte. Brandweerlieden gingen omhoog via de trap om het vuur te blussen. Voor het instorten konden zij zich terugtrekken. Enkele woningen in de omgeving werden ontruimd wegens instortingsgevaar, meldde lokale zender RTV Noord.

In Friesland, Groningen, Drenthe en in delen van Overijssel zijn publieke radiozenders niet te ontvangen. Ook andere zenders melden via Twitter uit de lucht te zijn:

Twitter avatar radioveronica radioveronica Vanwege brand in zendmast Smilde is o.a. Radio Veronica in Noord Nederland in de ether slecht/niet te ontvangen. http://bit.ly/oG2vdV

En:

Twitter avatar BNR BNR Nieuwsradio BNR Nieuwsupdate | Door een brand in de tv-toren in Hoogersmilde ligt de etherfrequentie 89.6 eruit. Luister naar BNR via de website.

De toren op Google Maps:


Grotere kaart weergeven

Bekijk hieronder een film van RTV Drenthe over de bouw van de mast, de hoogste in Noord-Nederland.