Boeken nieuws

Het lezen van romantische lectuur leidt tot psychische problemen bij vrouwen. Dit stelt althans de Engelse psycholoog Susan Quillam in het British Medical Journal. Daarmee sluit zij direct aan bij Gustave Flauberts klassieker Madame Bovary (1856), waarin de door boekenromantiek verblinde hoofdpersoon tenonder gaat aan overspel en spilzucht. Anderhalve eeuw na Flaubert leidt een bouquetreeksverslaving volgens Quillam tot onveilige seks, ongewenste zwangerschap en relatieproblemen. De psychologe wijst in het bijzonder naar de Britse uitgeverij Mills & Boon die jaarlijks zo’n drie miljoen lezeressen trekt met liefdesromans. Zij vraagt de uitgever om een realistischer beeld te schetsen van de liefde, maar deze liet The Guardian weten daar niet aan te denken. ‘Onze lezers zijn slim genoeg om het verschil tussen feit en fictie te begrijpen.’ (LB)

Correspondentie J.D. Salinger duidt op ongepubliceerd werk

Fans van J.D. Salinger (1919-2010) zitten op het puntje van hun stoel; heeft de schrijver van The Catcher in the Rye, na 1965 toch nog iets geproduceerd? Het isolement van Salinger is legendarisch. Na zijn succes in de jaren zestig trok hij zich uit het openbare leven terug en publiceerde niet meer. Een pas openbaar geworden correspondentie van Salinger uit de jaren tachtig en negentig met zijn vriend E. Michael Mitchell biedt zijn fans echter nieuwe hoop. In een brief uit 1982 heeft Salinger het over ‘my manuscripts’ en in 1994 heeft hij het over ‘I work on’ en ‘the same old hours, pretty much’, woorden die doen vermoeden dat hij iedere dag stug doorwerkte. Van in de nalatenschap van Salinger gevonden manuscripten is nog geen melding gemaakt. (DL)

Dordrecht vergeet woord in herdenkingsmuur Eijkelboom

Kort na de fout in het gedicht Credo van Gerard Reve op een herdenkingsmuur te zijner nagedachtenis in Machelen aan de Leie blijkt opnieuw hoe moeilijk het is om een gedicht foutloos over te nemen. De site Boekendingen constateert opnieuw een slordigheid. Op de muur van het Dordrechts Museum werd een gedicht gepresenteerd van oud-stadsdichter Jan Eijkelboom (1926-2008). Staat er in ‘Credo’ een woord te veel in marmer gehouwen, in Dordrecht ontbreekt juist het woord ‘hij’ in de laatste regel van het gedicht ‘Tuin Dordrechts museum’: En als ik toch onder de zoden lig/ Dan zal mijn zoon nog eens een merel net zo horen klinken/ Op net zo’n late voorjaarsdag/ En hij zal weten wie ik was…’ (LB)

Borstbeeld Simon Vinkenoog in bibliotheek Amsterdam

Op 18 juli is het twee jaar geleden dat Simon Vinkenoog (1928-2009) overleed. Als eerbetoon aan de dichter wordt aanstaande maandag een borstbeeld onthuld in de Centrale Bibliotheek in Amsterdam. Het beeld krijgt een plaatsje op de poezië-afdeling. (LB)

OP NRC BOEKEN.NL...

... dat een gedaantewisseling heeft ondergaan: toch een nieuwe Potter? En: de Reve-vete woekert voort.

M.m.v. Liesbeth Beneder en Dirk Leyman.

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl. Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans blog www.depapierenman.nl