Beursgang Bankia wordt een hele klus

De jongste onrust binnen de eurozone is wel het laatste waar de grootste Spaanse spaarbank, Bankia, op zat te wachten. De bank bereidt immers een beursgang voor.

Bankia had toch al een moeilijk te verkopen verhaal. Ze moest beleggers ervan zien te overtuigen dat zij de aandelen van de bank kopen op het dieptepunt van de cyclus maar dat het management, onder aanvoering van de vroegere minister van Economische Zaken Rodrigo Rato, die geen bankier is, uiteindelijk waar zal geven voor hun geld.

De pluspunten van de bank zijn haar omvang en haar saneringsmogelijkheden. Maar dat neemt niet weg dat Bankia nog altijd een van de grootste vastgoedportefeuilles van de sector bezit, zelfs nadat de meest illiquide bezittingen zijn ondergebracht bij BFA, een houdstermaatschappij die momenteel volledig eigenaar is van Bankia.

De hamvraag is of het nieuwe kapitaal dat de bank met een beursgang ophaalt voldoende zal zijn om eventuele extra verliezen uit deze zieke sector op te vangen. Verder bestaat het risico dat BFA meer Bankia-aandelen zal moeten verkopen om de ‘slechte bank’ te financieren waar zij nu het beheer over voert.

Het verkopen van deze beursgang aan internationale beleggers zou altijd al een lastige klus zijn geweest: de beurskoersen van Spaanse banken zijn de afgelopen weken gekelderd en sommige beleggers gaan zelfs al gevestigde, reeds beursgenoteerde banken uit de weg. Maar zelfs de kleine beleggers – doorgaans het makkelijkst over de streep te trekken – zullen niet makkelijk te lokken zijn. De vraag dekt op dit moment slechts 83 procent van de aandelen die voor deze categorie zijn bestemd. Wat blijft liggen zal moeten worden opgepakt door binnenlandse financiële instellingen, waarvan sommige met zachte drang gedwongen zullen worden, gezien het belang van deze transactie voor de hele Spaanse economie.

Bankia heeft zichzelf gewaardeerd op 0,46 maal de boekwaarde, dat is aan de onderkant van de prijsmarge. Maar de bank zal de inlegkoers misschien nog eens met 10 procent moeten verlagen om op het laatste moment nog beleggers te kunnen lokken.

BFA zou dat niet graag zien, want dan zou haar belang kunnen verwateren tot onder de 50 procent. Maar als deze beursgang niet binnen een paar dagen plaatsvindt, gaat hij misschien wel helemaal niet meer door. En met de dreiging van de stresstests voor Europese banken op de achtergrond, zou Bankia dan de vernedering moeten ondergaan van gedeeltelijke nationalisatie door de centrale overheid. Dat zou toch te denken moeten geven.

Fiona Bravo

Vertaling Menno Grootveld