‘Advocaten kopen criminelen om voor ronselen nieuwe cliënten’

Advocaten kopen steeds vaker criminelen die ervoor moeten zorgen dat bevriende misdadigers zich door hen laten verdedigen. Dat zeggen verschillende strafrechtadvocaten vanochtend in het AD.

Op deze manier zouden advocaten steeds vaker op een verboden manier aan cliënten komen. Volgens de strafrechtadvocaten bestoken steeds meer advocaten misdadigers met brieven om die ervan te overtuigen hen in dienst te nemen en betalen zij hen bedragen tot 80 euro om een nieuwe cliënt binnen te halen.

Volgens advocaat Job Knoester brengen advocaten bovendien bezoekjes aan criminelen achter de rug van hun eigen advocaat om. De betalingen zijn wat Knoester betreft het meest zorgwekkend. Het zou niet alleen gaan om kleinere beginnende advocaten, maar ook strafpleiters die bekend staan als topadvocaat zouden zich schuldig maken aan ‘ronselpraktijken’. De advocaat wil geen namen noemen.

De Nederlandse Orde van Advocaten zegt in de krant geschrokken te zijn van de aanwijzingen en roept strafpleiters op de misstanden te melden, omdat er sprake is van ernstige overtredingen van de gedragsregels. “Als advocaten meer weten van dit soort handelingen en ons hierover kunnen inlichten, dan zullen we die meldingen direct onderzoeken”, aldus een woordvoerder. De negentien dekens, de waakhonden van de advocatuur, zijn opgeroepen ‘alert’ te zijn.