‘Aanval van rebellen en NAVO op Libische stad Brega afgeslagen’

Regeringswoordvoerder Moussa Ibrahim (links) op een persconferentie in Tripoli eind juni. Foto AFP

Het Libische leger heeft gisteren een gecoördineerde aanval van NAVO-militairen en opstandelingen op de strategische oost-Libische stad Brega succesvol afgeslagen. Dat beweerde regeringswoordvoerder Moussa Ibrahim gisteravond laat.

De opstandelingen zouden gisteren de aanval op Brega hebben ingezet en daarbij vanuit de lucht en de zee ondersteund zijn door NAVO-militairen. Ibrahim sprak op een persconferentie in Tripoli over een “zware, ongenadige aanval”. De regeringswoordvoerder zei echter dat het Libische leger de aanval met succes pareerde en “veel” opstandelingen heeft gedood en gearresteerd.

De beweringen van de Libische regering zijn niet door onafhankelijke bronnen bevestigd, maar als de aanval daadwerkelijk heeft plaatsgevonden is dat opmerkelijk. De NAVO mag zich in Libië namelijk officieel alleen bezighouden met het beschermen van de burgerbevolking en niet deelnemen aan offensieve acties tegen Gaddafi’s regime. Het onderscheid daartussen is soms echter moeilijk te maken.

Vandaag topoverleg NAVO-landen in Turkije

In Istanbul komen vandaag veertig landen, waaronder veel NAVO-lidstaten en Arabische landen, bijeen om het aanhoudende conflict in Libië te bespreken. Op de agenda staan onder meer het verder ondersteunen van de opstandelingen, het opvoeren van de druk op het regime van Gaddafi en het nadenken over het Libië van na Gaddafi. Bij de top zijn ook vertegenwoordigers van de Libische rebellenregering uit Benghazi aanwezig.

Gaddafi liet gisteravond weten bepaald niet van plan te zijn de strijd om de controle over Libië op te geven. Sterker nog, hij riep zijn aanhangers in Tripoli op om de door de opstandelingen veroverde steden Benghazi en Misrata te bevrijden van “de verraders”. Ook zei hij tot “de laatste druppel bloed” naast het Libische volk te zullen blijven staan.

‘Gadhafi zou nooit een Libische stad opblazen’

Regeringswoordvoerder Ibrahim ontkende gisteravond de bewering van een Russische gezant dat Gaddafi gedreigd heeft Tripoli op te blazen als de Libische hoofdstad in handen van de opstandelingen valt. “Dit bericht is volkomen ongefundeerd en volkomen onjuist. We zouden onze steden nooit bombarderen”, aldus Ibrahim.