12 bedrijven even riskant als Chemie-Pack

Bij twaalf Nederlandse bedrijven waar gevaarlijke stoffen liggen opgeslagen is de veiligheid onder de maat. Dat blijkt uit een onderzoek dat staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu, CDA) gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Eind juni heeft Atsma bij vierhonderd bedrijven laten controleren of daar het risico bestaat op een brand zoals die bij Chemie-Pack in Moerdijk, afgelopen januari. Afgelopen maart had hij al eenzelfde onderzoek laten doen, en toen voldeden 25 bedrijven niet aan de voorwaarden. Bij twaalf bedrijven is de veiligheid sindsdien onvoldoende verbeterd.

Uit het onderzoek bleek ook dat van de vierhonderd bedrijven er 146 niet konden aantonen of hun brandbeveiligingsinstallatie wel is goedgekeurd. De onderzochte bedrijven werken allemaal met gevaarlijke stoffen en vallen onder het Besluit Risico’s Zware Ongevallen (Brzo). Staatssecretaris Atsma wil na het reces binnen het kabinet overleggen of extra maatregelen nodig zijn om chemische bedrijven aan veiligheidseisen te laten voldoen.

Het lijstje van de bewuste twaalf bedrijven: chemicaliëndistributeur Brenntag (Zwijndrecht); aggregaten en motorenfabriek DMI Europe (Zwolle); coatingproducent Enthone (Den Bosch); veevoerfabriek ForFarmers (Almelo); opslagbedrijf Loodet (Breda); chemisch opslagbedrijf Lydia van de Werken Beheer (Tilburg); polymerenproducent Organik Kimya (Botlek); Robo gascentrale (Nijkerk); Stork Veco (Brummen); Noord Nederlandse Tankopslag Ucon (Sneek); Vecom Group, voor chemische reiniging (Maassluis) en tot slot opslagbedrijf VTK Fritom (Winschoten). Bij dat laatste bedrijf staat overigens op de website: „VTK Fritom voldoet wel aan de meest strenge milieu- en veiligheidseisen.”