Zeven Esten vrij na maandenlange ontvoering in Libanon

Zeven Estse toeristen, onder wie volgens AT5 de in Amsterdam woonachtige Priit Raistik, zijn vanochtend vrijgekomen nadat ze bijna vier maanden geleden ontvoerd werden tijdens een fietstocht in de Libanese Beka’a-vallei.

Raistik kwam door een publiciteitscampagne van zijn vrienden de afgelopen weken in de media onder de aandacht. Ook burgemeester Eberhard van der Laan uitte zijn zorgen over de Estse meubelmaker.

Geen mededelingen over losgeld

Een voorheen onbekende groep eiste een onbekend bedrag aan losgeld voor de zeven. Het is onduidelijke gebleven of de ontvoering politiek gemotiveerd was. De Libanese minister Adnan Mansour gaf geen details over de voorwaarden waaronder hun vrijlating plaatshad.

Volgens een functionaris van de Libanese veiligheidsdienst zijn de zeven op weg naar de hoofdstad Beirut, zo meldt persbureau Reuters.

De Beka’a staat bekend om de drugsteelt, maar er zijn ook verscheidene guerrillagroepen gevestigd. Libanon stond in de jaren ’80 bekend om politieke en gewelddadige ontvoeringen van buitenlanders, maar inmiddels zijn ontvoeringen zeldzaam geworden.