‘Zeven burgers gedood bij NAVO-actie Afghanistan’

Een Amerikaanse militair bij nacht in de provincie Khost in het oosten van Afghanistan. Foto AFP/Ted Aljibe

Een lokale overheidsfunctionaris in de provincie Khost in het oosten van Afghanistan zegt dat er bij een nachtelijke aanval zeven burgers zijn omgebracht door NAVO-troepen.

Tegen persbureau AP verklaart hij dat rond middernacht het stadje Matoon werd binnengevallen en dat er door de ramen naar binnen is geschoten. De slachtoffers zouden niet betrokken zijn bij subversieve activiteiten.

Volgens een zegsman van de plaatselijke school zijn een leraar en twee leerlingen omgebracht. Gisteren verklaarde een NAVO-woordvoerder dat er bij een militaire actie een aantal opstandelingen zijn gedood in Khost, maar hij ging niet in op aantallen. De politie in Khost kan niets bevestigen over de doden.

‘Stijging aantal burgerdoden door opstandelingen’

De VN maakte vandaag bekend dat het eerste half jaar van 2011 gemeten naar het aantal burgerslachtoffers de dodelijkste zes maanden zijn in de oorlog in Afghanistan, die nu bijna tien jaar duurt. 1.462 burgers kwamen om bij conflictsituaties. Voor het grootste deel (80 procent) door Talibaan-strijders, een stijging van ongeveer een derde. Het aantal slachtoffers door toedoen van de NAVO-gevechtsmissie of Afghaanse politie vertoonde daarentegen een daling, van 14 naar 9 procent.

De VN-missie in Afghanistan (UNAMA) noemt in het verslag de stijging in het aantal burgerdoden “zonder precedent” in de gewapende strijd in het land.

    • Bart Hinke