Zaak tegen korting op sociale werkplaats

De gemeenten willen dat minister Henk Kamp terugkomt op de voor dit jaar geplande bezuiniging.

Drieëntwintig gemeenten hebben een kort geding aangespannen tegen het ministerie van Sociale Zaken om het kabinetsbeleid terug te draaien. De gemeenten willen dat minister Henk Kamp (Sociale Zaken, VVD) terugkomt op de bezuiniging van in totaal 158 miljoen euro die hij voor 2011 op de sociale werkvoorziening wil doorvoeren. „Je kunt niet voor dit jaar ineens zeggen: de taken die jullie als gemeenten hebben blijven hetzelfde, je krijgt er alleen minder geld voor. Dat kan ik niet anders noemen dan een greep uit de kas”, zei Huib van Olden, CDA-wethouder in Den Bosch. Onder andere de gemeenten Delft, Rotterdam en Groningen procederen mee, in een zaak die gisteren begon in de rechtbank in Den Haag.

Het kort geding gaat niet over de bezuinigingen op de sociale werkplaatsen die in het bestuursakkoord stonden. Die overeenkomst leidde tot een conflict tussen gemeenten en het rijk. Die bezuinigingen zouden vanaf 2013 ingaan; de 158 miljoen waarover deze zaak gaat wil Kamp dit jaar nog besparen. (NRC)