Weten leerlingen straks nog wat een museum is?

De crisis. Lang was het niet meer dan een abstract woord, maar inmiddels zijn de gevolgen overal voelbaar. Tot in de kleinste gemeente aan toe. In deze serie staat steeds één maatregel centraal, van het gesloten zwembad tot de weggesaneerde kinderboerderij. Vandaag: museum De Wieger.

Museum De Wieger in het Brabantse Deurne gaat na vijfendertig jaar hoogstwaarschijnlijk dicht. Het museum, een rijksmonument, is gevestigd in de voormalige woning van huisarts en schilder Hendrik Wiegersma (1891-1969). Het vertelt over zijn leven en werk, en over het werk van bevriende collega-kunstenaars als Anton Coolen. Het museum heeft ruim duizend kunstwerken in collectie en toont regelmatig werk van hedendaagse kunstenaars uit de regio.

Gemeente Deurne moet de komende jaren 3,7 miljoen euro bezuinigen. Het is het gevolg van tegenvallende grondexploitaties, kortingen op rijksuitkeringen en de opdracht taken uit te voeren waarvoor het rijk tot voor kort verantwoordelijk was. Het zwembad, het cultureel centrum, de muziekschool in het dorp krijgen het zwaar te verduren.

De jaarlijkse subsidie aan museum De Wieger wil de gemeente Deurne in vier jaar tijd terugschroeven van 200.000 naar 22.000 euro. „Dat betekent het einde van dit museum”, zegt museumdirecteur Frank Lubbers. „Van 22.000 euro kunnen we niet eens het gebouw betalen. Alleen de energierekening kost jaarlijks al 13.000 euro.”

De afgelopen jaren kreeg De Wieger 75.000 euro subsidie van Erfgoed Brabant. Daarmee legde het museum een lift aan, het verbeterde de klimaatbeheersing, het verfraaide de verlichting van de schilderijen. Lubbers: „Dat zou dan allemaal voor niks zijn geweest.”

De vier parttimers in dienst van het museum zullen hun baan verliezen. De veertig vrijwilligers moeten worden weggestuurd. Dag onderhoudsgroep, dag tuinploeg, dag baliemedewerkers.

De basisscholen in Deurne zijn boos. Nu gaan zij nog allemaal elk jaar met hun leerlingen naar het museum. Het ene jaar met de onderbouw. Dan zeggen ze: „Dit is nu een museum”. En ze doen een memory-spelletje met de schilderijen van Wiegersma die de kinderen net hebben gezien. Het andere jaar kijken ze met de bovenbouw naar een expositie en leren ze over de culturele geschiedenis van Deurne. Educatiecoördinator Jan Althuizen: „Kapotbezuinigen, noem ik het. Kaalslag. De hoofdvestiging van de bibliotheek in Deurne valt ook al weg. Onze basisscholieren kunnen straks nergens meer naartoe.”

Esther Wittenberg