Brooks verschijnt voor commissie in afluisterzaak - ‘Murdoch kan niet’

Rupert Murdoch en zijn goede vriendin Rebekah Brooks, oud-hoofdredacteur van News of the World en directielid van Murdochs News Corp. Foto AFP/ Max Nash

Update: 13.20 uur Rebekah Brooks, oud-hoofdredacteur van News of The World en directielid van News Corp, zal volgende week verschijnen voor de parlementaire commissie die onderzoek doet naar het afluisterschandaal rond de Britse krant.

Dat heeft de Britse Kamercommissie voor Media bekendgemaakt. News Corp-eigenaar Rupert Murdoch zou zelf hebben aangegeven niet te komen. Wel heeft hij volgens de commissie toegezegd dat zijn zoon, beoogd opvolger van de mediamagnaat, “op een later tijdstip” eventueel zou verschijnen. Ook zou hij op alle andere mogelijk manieren bereid zijn medewerking te verlenen.

Vicepremier Nick Clegg zei vanochtend dat Murdoch en zijn zoon James desnoods voor het Lagerhuis moeten worden ‘gesleept’ voor een verhoor. De commissie overweegt juridische dwangmiddelen, maar of Murdoch als Amerikaans staatsburger kan worden gedwongen te verschijnen in het Lagerhuis blijft onduidelijk. Clegg deed een beroep op diens “verantwoordelijkheid”.

In de afluisterzaak rond de afgelopen weekend ter ziele gegane Britse krant News of the World heeft de Britse politie vanochtend weer een arrestatie verricht. Het zou gaan om Neil Wallis, voormalig redactiechef, die in zijn hoedanigheid ten minste wetenschap had kunnen hebben van de ‘phone-hacks’ die detective Glenn Mulclaire uitvoerde.

Wallis werd vanochtend van zijn bed gelicht in een appartement in West-Londen en meegenomen naar het politiebureau. Het is de negende arrestatie in verband met de zaak waarbij honderden Britten zijn afgeluisterd, bekende maar ook ‘gewone’ Britten zoals nabestaanden van slachtoffers van de aanslagen in Londen en de familie van een ontvoerd en vermoord meisje.

Onder andere oud-hoofdredacteur Andy Coulson, voormalig adviseur van premier David Cameron, werd in de omvangrijke zaak al verhoord door de politie.

    • Bart Hinke