Verkiezingen in Egypte uitgesteld na protesten

Ook zijn bijna 700 hooggeplaatste politiemensen ontslagen. Hiermee geeft de militaire leiding gehoor aan de eisen van demonstranten.

De militaire leiders van Egypte, de Opperste Raad der Strijdkrachten, hebben gisteren de parlementsverkiezingen uitgesteld. Deze zouden in september plaatsvinden, maar zijn nu met een maand of twee maanden uitgesteld.

Het uitstel van de verkiezingen is een tegemoetkoming aan een deel van de protestbeweging. Door het uitstel hebben nieuwe politieke partijen meer tijd om zich voor te bereiden om zo beter de strijd te kunnen aangaan met goed georganiseerde partijen als de Moslimbroederschap.

De Raad kondigde dinsdag al aan dat er een aantal regels wordt opgesteld voor het kiezen van de honderd parlementsleden die later dit jaar gaan werken aan een nieuwe grondwet. Met de nieuwe regels moet worden voorkomen dat bepaalde partijen hun stempel op het parlement en op de grondwet kunnen drukken.

In een ander gebaar naar de betogers heeft het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren bijna 700 hooggeplaatste politiemensen ontslagen. De ontslagen zijn onderdeel van een zuivering van de gehate politiemacht. De betogers willen dat de politie wordt gezuiverd van aanhangers van oud-president Mubarak. En ze eisen dat agenten, die betrokken waren bij de dood van 850 betogers tijdens de opstand in februari, worden vervolgd. Volgens de staatstelevisie worden 37 politiemensen aangeklaagd voor de moord op betogers.

Vijf maanden na de opstand zijn de betogers terug op het Tahrirplein. Ze zijn gefrustreerd dat de hervormingen zijn stilgevallen. Mubarak is gevallen, maar wat is er veranderd? Ze verdenken de militaire leiding ervan de oude leiders de hand boven het hoofd te houden en eisen snelle berechting van leden van het regime van Mubarak en van politieagenten. (AP, Reuters, BBC)