Valerio vangt bot bij visboer van Maaskantje

Commercials zijn strikt genomen geen televisieprogramma’s, maar de reclame waarin de kijker wordt aangemoedigd om de jungle in Flevoland te ontdekken, mag niet ongenoemd blijven.. „Flevoland, avontuurlijk dichtbij” is de slogan. Ja, dat klopt op zich, Flevoland ligt zelfs eng dichtbij. Maar ik ben opgegroeid in Almere en: er is geen jungle in Flevoland. Ik heb daar zelfs nog nooit een eekhoorn gezien.

Mijn vierkante ogen leven op van de zomerprogramma’s van BNN. Vooral van het aanstekelijke Nu we er toch zijn (op vakantie). Hierin wordt de gastvrijheid van Nederlanders getest. Elke aflevering staat een andere gemeente centraal. Gisteravond de eer aan Maaskantje. Maaskantje verwierf faam dankzij de serie New Kids en is sindsdien zelfs voor Duitsers een toeristische attractie.

Purmereendje Valerio Zeno praat alsof hij als kind in een ketel met valium is gevallen, maar als je eenmaal gewend bent aan zijn droge, monotone manier van spreken blijkt het juist een kracht te zijn. Blij als een kind dat op zomerkamp gaat, struint hij door het dorpje.

Wanneer Valerio met mensen spreekt, ontfutselt hij ze terloops alles wat hij wil weten. Het lijkt alsof de ondervraagden niet door hebben hoe persoonlijk Zeno’s vragen zijn en daarom moeiteloos hun levensverhaal op tafel leggen. Het is ontroerend hoe een vrouw van zestig heel eerlijk vertelt over haar onvervulde kinderwens. Overal wordt Zeno met zijn crew warm onthaald. Een maaltijd, een slaapplek: niets is te veel gevraagd. Alleen de visboer heeft er geen zin in. „Ik ben geen finantropische instelling”, snauwt hij Valerio toe, wanneer die verbaasd is dat hij voor een bakje kibbeling moet betalen.

Later op de avond vormt de presentator een olijk duo met Dennis Storm in een ander programma: Loverboys. Loverboys gaat niet over gladde praatjesmakers die meisjes tot prostitutie dwingen. Nee, Zeno en Storm brengen een moderne All You Need is Love met een vette knipoog. In rubriek De Wensput mag de onhandige Danny zijn zwangere vriendin Imke verrassen met een huwelijksaanzoek.

Danny: „We gaan een echo van de kleine maken.”

Imke: „Oh. Leuk. Ja ik dacht, misschien wil je trouwen, maar dat is dan niet in je opgekomen?”

Danny: „Eh… Nee.”

Storm: „Ach joh, een echo is ook leuk!”

Een tijdlang begon de ongedwongen ‘brutale’ toon van BNN me een beetje te vervelen, vooral omdat ik het gevoel had dat het te obligaat en braaf werd, maar op dit soort tv-avonden zien we BNN op z’n best: jongens die kattenkwaad uithalen en onderwijl kleine verhalen over mensen vertellen.

De oprechte lol die de programma’s van Bart de Graaff vroeger ook zo kenmerkte, spat van het scherm af.

Schrijver en cabaretier Johan Fretz vervangt tv-recensent Hans Beerekamp tijdens diens vakantie.

    • Johan Fretz