Uitgelicht

BBC-documentaire van Alan Yentob (2007) over leven en werk van Yusuf Islam, ‘the artist formerly known as’ Cat Stevens. Yusuf Islam werd op 21 juli 1948 in Londen geboren als Steven Demetre Georgiou. In de jaren ’60 en ’70 was hij razend populair als de singer-songwriter Cat Stevens. Hij verkocht miljoenen platen en scoorde de ene wereldhit na de andere, van Matthew and Son over Morning has Broken tot Moonshadow en Peace Train. Maar in 1979 brak hij radicaal met zijn leven als superster en muzikant om zich helemaal te wijden aan zijn nieuwe geloof: de islam. Hij zette zich in voor democratisering van het onderwijs en allerhande goede doelen. Voor die inspanningen kreeg hij een Man of Peace Award in 2004 en een eredoctoraat aan de University of Gloucestershire in 2005. Bijna 30 jaar lang hield hij zich niet meer met muziek bezig, maar in 2007 bracht hij een nieuwe plaat uit: An Other Cup. Rond die tijd werd ook deze documentaire gemaakt. BBC-veteraan Alan Yentob bezoekt met Yusuf zijn oude thuishaven Soho en praat met hem over zijn muzikale carrière als Cat Stevens, over de redenen waarom hij destijds gestopt is met muziek maken en over het spirituele traject dat hij sindsdien heeft afgelegd. Het gesprek is rijkelijk geïllustreerd met archiefbeelden en muziekclips, en Yusuf toont dat hij ook nu nog altijd één is met zijn gitaar © BBC

Film

Auf der anderen Seite (Fatih Akin, 2007, Duitsland/Turkije). De Duits-Turkse regisseur van Gegen die Wand maakte een strak geconstrueerd, in Cannes met de scenarioprijs bekroond drama rond zes personen die beurtelings heen en weer gaan tussen Turkije en Duitsland. Onder hen een uit Duitsland teruggekeerde boekhandelaar in Istanbul en een politieke activiste die op de vlucht voor de Turkse politie in Duitsland terecht komt. Prachtig spel, met als uitschieter Hanna Schygulla. ARD, 22.45-00.35u.

Elizabethtown (Cameron Crowe, 2005, VS). Koket en wee rommeltje van Billy Wilderfan Crowe. Zojuist ontslagen Orlando Bloom stelt zijn zelfmoordplannen uit wegens de dood van zijn vader. Hij reist naar diens geboortestadje om de begrafenis te regelen en daar, op het rustige platteland, komt van uitstel misschien afstel, zeker als hij ook nog de kittige stewardess Kirsten Dunst ontmoet. Net 5, 20.30-23.00u.

In & Out (Frank Oz, 1997, VS). Halfslachtige komedie trapt lol over de manier waarop middle America, de media voorop, reageert op een onverwachte coming out. Alom geliefde leraar Engels in Indiana (Kevin Kline) staat op het punt in het huwelijk te treden maar zou ‘gay’ zijn, zo maakt beroemd geworden ex-leerling Matt Dillon wereldkundig tijdens de Oscar-uitreiking. RTL 8, 20.30-22.15u.

Informatief

Metropolis. Programma met lokale correspondenten in het buitenland met opvallende verhalen rondom één thema. Vanavond is dat snelverdienen: ‘luizebaantjes’ zoals die van een radio-dj in Estland, die in zijn vrije tijd erbij schnabbelt als bedelaar. Of Indiase jongeren die iedere avond de Yamuna-rivier induiken om daar de geluksmuntjes op te vissen die toeristen er overdag hebben ingegooid. Ned.3, 20.55-21.30u.

Koppen. Afl.: De geheime wereld van de Mormonen (Les Mormons). Reportage over de Mormonen, officieel de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Ze is opgericht in 1830 in de VS en nu actief in 176 landen, met ruim 14 miljoen leden. Mormonen geloven dat het einde van de wereld nabij is; het is de enige kerk waar je ook na de dood nog lid van kan worden. Koppen reisde af naar hun hoofdkwartier in Salt Lake City, in de Amerikaanse staat Utah, en had een gesprek met Mormoon Mitt Romney, die het tijdens de volgende Amerikaanse presidentsverkiezingen opneemt tegen Obama. Eén, 21.00-21.35u.

Rick Stein’s Spain. Culinaire reisreportageserie voert ditmaal naar Spanje. In deze eerste aflevering begint Stein in Galicië aan de Atlantische kust. In een oude camper gaat hij op zoek naar klassieke gerechten van het Spaanse platteland. BBC 2, 21.00-22.00u.

History cold case. Professor Sue Black en haar onderzoeksteam proberen erachter te komen wat er is gebeurd met zeventien mannen, vrouwen en kinderen, van wie de resten werden gevonden in een oude put in Norwich. In eerste instantie lijkt het om een moordpartij uit de Middeleeuwen te gaan. BBC 2, 22.00-23.00u.

Holland doc: Lost boys. Ook in Nederland zijn ze te vinden: leden van de jeugdbende de Bloods, van oorsprong een Amerikaanse bende uit Los Angeles. Regisseur Margit Balogh volgde twee jaar lang een groepje leden in Rotterdam. Hoofdpersoon is Demo (22). Hij heeft in de gevangenis gezeten voor gewapende overvallen, maar volgt nu een hbo-opleiding en heeft een baan. Toch lijkt zijn leven telkens opnieuw te ontsporen. Hulpverleners worstelen hoe om te gaan met deze groep jongeren die, zonder perspectieven, dan maar bij de bende blijven. Eerste aflevering in een drieluik over jeugdhulpverlening. Ned.2, 22.45-23.40u.

Yusuf Islam: A few good songs. Portret van Yusuf Islam, beter bekend als Cat Stevens. De Britse folkrockzanger en songwriter verkocht miljoenen platen en had vele hits, met bekende nummers zoals ‘Matthew and son’ (1967), ‘Moonshadow’ (1971) en ‘Morning has broken’ (1972). In 1977 bekeerde hij zich tot de islam, om zich vanaf 1979 vooral aan liefdadigheid te wijden. Canvas, 23.15-00.10u.

Amusement

Torchwood. Eerste aflevering van vierde reeks van deze spin-off van de Doctor Who sf-serie, over een (fictioneel) instituut dat incidenten met buitenaardse wezens onderzoekt en aanpakt. Met deze reeks verplaatst de actie zich van een locatie in Wales, met een lokaal team, naar de Verenigde Staten. BBC 1, 22.00-23.00u.

Radio

VPROjazzlive.Het beste van de opnames die gemaakt zijn tijdens het North Sea Jazz Festival, dat afgelopen weekeinde gehouden werd. Met onder andere het Rafael Zaldivar Trio, het trio Herd en Into the Lines. Samengesteld en gepresenteerd door Aad van Nieuwkerk. Radio 6, 23.02-01.02u.