‘Dertien Turkse soldaten gedood door Koerdische rebellen’

Dertien Turkse militairen zijn vanmiddag gedood bij een aanval door Koerdische rebellen in het zuidoosten van Turkije. Dat beweren de Turkse autoriteiten. Naast de dertien doden zouden er bij de aanval zeven gewonden zijn gevallen.

De militairen zijn volgens lokale autoriteiten omgekomen bij gevechten tussen het Turkse leger en Koerdische rebellen bij de zuidoostelijke stad Silvan in de provincie Diyarbakir (kaart). De aanval op de troepen is volgens persbureau AP de grootste in meer dan een jaar tijd. Turkse media berichten dat twee van de gewonde soldaten in kritieke toestand zijn. Naast de slachtoffers aan Turkse zijde vielen er volgens lokale media ook vijf doden aan de kant van de rebellen.

Premier Erdogan riep direct na de aanval de top van het leger en de inlichtingendiensten bijeen voor een spoedberaad in hoofdstad Ankara. Koerdische rebellen van de PKK-beweging strijden al tientallen jaren voor meer autonomie in het zuidoosten van Turkije. Bij het bloedige conflict zijn sinds 1984 circa 40.000 doden gevallen.

    • Pim van den Dool