Onderzoek na brand Chemie-Pack: twaalf risicovolle bedrijven onveilig

Een brandweerman bij de brand in Moerdijk afgelopen januari. Foto NRC Handelsblad / Rien Zilvold

Bij twaalf risicovolle bedrijven in Nederland is de veiligheidssituatie onder de maat. Dat blijkt uit een quickscan die staatsecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) heeft laten uitvoeren na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk.

Bij de quickscan is gekeken bij welke bedrijven het risico op een soortgelijke brand bestaat. Bij circa 400 van zulke bedrijven zijn de crisisplannen gecontroleerd en is er gekeken of de handhaving op orde is. Bij twaalf bedrijven was dit niet het geval.

In een brief aan de kamer schrijft Atsma vandaag:

Geconstateerd zijn onder andere een niet actueel noodplan, een onvolledige risico-identificatie, het ontbreken van een onderhoudsmanagementsysteem en het ontbreken van een procedure voor analyse van ongevallen en ‘bijna-ongevallen’. Dit leidt tot de conclusie dat het betreffende bedrijf de risico’s onvoldoende in beeld heeft of onvoldoende beheerst.

De VROM-inspectie gaat er bij gemeenten en provincies op aandringen om de twaalf bedrijven strikt te blijven handhaven.

Het gaat om de volgende bedrijven:

 • Brenntag Nederland (Zwijndrecht)
 • DMI Europe (Zwolle)
 • Enthone (Den Bosch)
 • ForFarmers (Almelo)
 • Loodet (Breda)
 • Lydia van de Werken Beheer ( Tilburg)
 • Organik Kimya Netherlands (provincie Zuid-Holland)
 • Robo gascentrale (Nijkerk)
 • Stork Veco (Brummen)
 • Noord Nederlandse Tankopslag Ucon (Sneek)
 • Vecom Group (provincie Zuid-Holland)
 • VTK Fritom (Oldambt)
  • Lex Boon