Toelatingstest

Dick Swaab relativeert het belang van cijferlijsten voor de toelating op het hoger onderwijs (Nederland, 7 juli). „Gedrag en interesses zijn belangrijker”, aldus de neurobioloog.

Hij heeft groot gelijk. Wat zegt een cijfer of een score precies over iemands potentie of interesse?

Swaab refereert aan de ervaring die er is met toelatingsgesprekken op University Colleges. Ik wil hier graag ook het mbo onder de aandacht brengen. Voor de toelating van studenten aan ons regionaal college maken wij al een aantal jaar gebruik van een test die de potentie, karaktereigenschappen en zaken als cijfermatig inzicht en verbale vaardigheden test. Daarna houden we een intakegesprek en voor sommige studierichtingen is ook een motivatiebrief vereist. Deze instrumenten helpen ons om een grotere kans op succes te creëren. En het werkt. Wij hebben structureel minder voortijdige schoolverlaters dan andere scholen.

Gabi te Riele

Docent in het mbo

Brieven en opiniestukken kunt u sturen naar opinext@nrc.nl

    • Docent in het Mbo
    • Gabi te Riele