Theater & muziek

HortusFestival

Het HortusFestival, zomerfestival voor kamermuziek, bestaat uit zes zomerconcerten in vier steden – in de Hortus Haren, Hortus Botanicus in Amsterdam, Oude Hortus in Utrecht en Hortus Botanicus te Leiden, van 20 juli t/m 28 augustus. Vaste bespeler is het Hortus Ensemble. Dit jaar treden ook pianist Vitaly Pisarenko (winnaar van het Liszt Concours 2008) op en Elsbeth Gerritsen, mezzosopraan. Voorafgaand aan de concerten zijn de tuinen opengesteld. In Leiden en Utrecht zijn dinerarrangementen. Inl www.hortusfestival.nl

Muziek bij maanlicht

In de tuin van Villa Augustus, Dordrecht is op 15 juli onder de sterrenhemel een romantisch nachtconcert. Rond middernacht speelt het Matangi Quartet er hun ‘Ode aan de Maan’ met werken van Hugo Wolf (Italienische Serenade), Philip Glass (Strijkkwartet nr. 5) en Joaquín Turina (Serenata). Inl www.villa-augustus.nl

Britse juweeltjes

Celliste Quirine Viersen speelt met het Limburgs Symfonie Orkest olv Ed Spanjaard op 18 juli 20u15 in het Concertgebouw ‘Britse juweeltjes’. Muziek van Ralph Vaughan Williams, Edward Elgar en William Walton (Concert voor cello en orkest).

Inl www.robecozomerconcerten.nl

Zwarte Cross

De camping zit vol, maar voor de concerten op het Zwarte Cross Festival in Lichtenvoorde met o.a. Anthrax, Black Crowes, Def P and The Beatbusters, Jacqueline Govaert en Miss Montreal zijn nog kaarten.

Inl www.onlineticketshop.nl

Hamlet

Het amateurtheater Diever viert zijn 65-jarig bestaan met Shakespeares Hamlet. De voorstelling van regisseur Jack Nieborg is trouw aan de oorspronkelijke structuur. Dat is een verademing – zo heeft Shakespeare het geschreven. Het spel van hoofdrolspeler Anne Peter van Muijen is verrassend. Met kalme, zuivere dictie en zonder enige overdrijving vertolkt hij een superieure Hamlet: kalm redenerend, opstandig, gedreven. T/m 27 aug.Inl shakespearetheaterdiever.nl

Les Enfants du Paradis

Het natuurtheater van het Amsterdamse Bos biedt deze zomer Les Enfants du Paradis. Regisseur Ingejan Ligthart Schenk en zijn spelersgroep maken een hedendaagse versie van de film uit 1945, de lievelingsfilm van velen. T/m 3 sept. Inl bostheater.nl

Over het IJ

. De voorstellingen Sweet Dreams van Alexandra Broeder en Eindland van Echo/Generale Oost zijn nog t/m 17 juli te zien op Over het IJ. Sweet Dreams is een magisch kijkje in een mythische wereld, een theaterervaring die de hele nacht duurt. Eindland is de gedroomde locatietheatervoorstelling over een postapocalyptische samenleving, waar kunst en liefde zorgen voor het laatste beetje hoop. T/m 17 juli. Inl overhetij.nl

De Karavaan

Rondreizend zomerfestival in de kop van Noord-Holland. Met locatietheatervoorstellingen voor volwassenen en de jeugd van o.a. Het Syndicaat, Ilay den Boer, Hendrick-Jan de Stuntman, Theater Rast en de Nieuwe Helden. Ook zijn er nationale en internationale straattheateracts. T/m 31 juli.Inl karavaan.nl