Spanning kredietoverleg escaleert: Obama loopt boos weg

President Barack Obama sits with House Speaker John Boehner of Ohio, and Senate Minority Leader Mitch McConnell of Kentucky, and Sen. Dick Durbin, D-Ill., as he meets with Republican and Democratic leaders regarding the debt ceiling in the Cabinet Room of the White House in Washington, Wednesday, July 13, 2011. (AP Photo/Charles Dharapak) Het overleg van gisteravond. Foto AP

Obama is gisteravond boos weggelopen uit het kredietoverleg met de Republikeinen om het schuldenplafond voor 2 augustus te verhogen. De president heeft anderhalf biljoen euro extra nodig om de rekeningen van de overheid te kunnen betalen.

Barack Obama overlegt al dagen met de Republikeinen over een verhoging van het schuldenplafond. De spanning tijdens het gesprek van gisteravond, dat plaatshad tussen 16:24 en 18:16 uur lokale tijd, liep zo hoog op dat Obama boos is weggelopen.

Volgens een betrokkene was de bijeenkomst, de vierde op rij, de meest gespannen van deze week. John Boehner, de belangrijkste Republikein in het Congres, noemde bezuinigingen die het Witte Huis voorstelde ‘boekhoudkundige truukjes’.

Voordat de president de bijeenkomst verliet zei hij tegen de Republikeinen dat hij niet verder zou buigen. Volgens een aanwezige Republikein zei de president zelfs het presidentschap ervoor over te hebben:

“I have reached the point where I say enough. Would Ronald Reagan be sitting here? I’ve reached my limit. This may bring my presidency down, but I will not yield on this.”

Rond dezelfde tijd maakte kredietbeoordelaar Moody’s bekend de AAA-status (de hoogste die er is) van de Verenigde Staten te gaan onderzoeken. Zelfs als de VS begin augustus een ‘technical default’ weten te voorkomen, stijgt de kans dat de AAA-status de komende weken wordt verlaagd, aldus Steven Hess van Moody’s tegenover Reuters.

De Verenigde Staten hebben een schuldenlast van ruim 14 biljoen dollar, meer dan ze zichzelf hebben toegestaan. Het kredietplafond moet dus omhoog. Tegelijkertijd wil Obama bezuinigen en de belastingen verhogen om de situatie in de toekomst draaglijker te maken. De Republikeinen zijn het met name met de belastingverhoging niet eens.

    • Ward Wijndelts