Sánchez wint eerste Pyreneeënrit - kansen Gesink verkeken

Samuel Sanchez wint de twaalfde. Foto AFP / Nathalie Magniez

De eerste Pyreneeënrit in de Tour de France is vandaag gewonnen door Samuel Sánchez (Euskaltel). Op de slotklim naar Luz-Ardiden was de Bask te sterk voor Vanendert en Fränk Schleck. Voeckler behoudt de gele trui.

Alberto Contador kwam achter een groepje met Ivan Basso, Cadel Evans en Andy Schleck binnen en verloor 42 seconden op Sánchez.

Befaamde col in etappe

De 211 kilometer lange etappe begon vanochtend in Cugnaux en eindigde in Luz-Ardiden. Na een vlakke aanloop van 130 kilometer werd als eerste de col La Hourquette d’Ancizan beklommen. Daarbij gingen een aantal renners, waaronder één van de koplopers Geraint Thomas en klassementsrenner Andreas Klöden, gevaarlijk onderuit.

Na de afdaling volgde gelijk de klim naar de Col du Tourmalet, één van de meest befaamde cols in de Tour de France en heeft een stijgingspercentage van gemiddeld 7,5 procent. Op de Tourmalet moest Gesink lossen. Daarmee raakte hij niet alleen de witte trui kwijt, maar zijn ook zijn kansen op de overwinning in de Tour verkeken zijn.

Hoogerland verliest bolletjestrui

In de twaalfde etappe raakte Johnny Hoogerland zijn bolletjestrui kwijt. Op de eerste beklimming van de dag opende hij de tegenaanval op de koplopers, maar aan de voet van de Tourmalet werd hij ingerekend door het peloton. Etappewinnaar Sanchez is de nieuwe drager van de bolletjestrui. Hoogerland zakte naar de 5e plek in het bergklassement.

Bekijk de slotfase van de twaalfde etappe.