Rutte hoopt op val Gaddafi voor einde Nederlandse missie

Rasmussen en Rutte vanmiddag na hun ontmoeting op het Catshuis in Den Haag. Foto Reuters / Michael Kooren

Premier Rutte hoopt dat de Libische leider Gaddafi ten val komt voordat de Nederlandse missie in Libië in september ten einde komt. Dat zei hij vanmiddag na zijn ontmoeting met NAVO-chef Rasmussen in Den Haag.

Nederland doet sinds begin april mee aan de NAVO-missie om het wapenembargo en de no-fly zone boven het land te handhaven. Nederlandse F-16’s helpen met het bewaken van het luchtruim, maar voeren geen bombardementen uit, tot onvrede van een aantal NAVO-lidstaten.

Hoewel Rutte en Rasmussen er vanmiddag ongetwijfeld over gesproken hebben, zeiden de twee na hun ontmoeting niets over een eventuele bredere inzet van de Nederlandse gevechtsvliegtuigen in Libië. Ook wilde zowel de premier als de NAVO-chef zich niet uitspreken over een eventuele verlenging van de Nederlandse missie in september. Minister van Defensie Hillen zei eerder dat een verlenging van de missie te veel geld kost. Voor drie maanden extra zou hij vijftien miljoen euro moeten vinden.

Nederland beschouwt rebellen als ‘tijdelijke representant’ Libische volk

De Nederlandse regering besloot gisteren de Libische rebellenregering in Benghazi te erkennen als de “legitieme vertegenwoordiger van het Libische volk”. Minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal zegt vanmiddag in NRC Handelsblad dat Nederland de rebellen niet volledig erkent, maar nu wel beschouwt als de “tijdelijke representant” van het Libische volk tot het regime van Gaddafi valt.

Eerder wilde Nederland niet overgaan tot erkenning van de rebellenregering omdat deze niet voldoende representatief zou zijn voor het hele land. Rosenthal zegt nu echter dat de raad steeds representatiever wordt, ook omdat steeds meer landen binnen en buiten de EU de raad inmiddels beschouwen als de legitieme vertegenwoordiger van de Libiërs. Wel houdt Rosenthal bezwaren tegen volkenrechtelijke erkenning met alle daarbij behorende rechten, zoals diplomatieke betrekkingen.

    • Pim van den Dool