Rupert en James Murdoch toch voor onderzoekscommissie

Een archieffoto van Rupert en James Murdoch uit maart 2010. Foto AFP / Adrian Dennis

Mediamagnaat Rupert Murdoch en zijn zoon James verschijnen aanstaande dinsdag toch voor de parlementaire commissie die onderzoek doet naar het afluiterschandaal rond de kranten van News Corporation. Dat maakte het bedrijf vanmiddag bekend.

Eerder vandaag gaven de Murdochs nog aan niet te kunnen komen, maar wel op een ander moment voor de commissie wilden verschijnen en ook op andere manieren wilden meewerken aan het onderzoek. De commissie was daar echter niet tevreden over en dagvaarde de Murdochs. In theorie betekende dit dat zij een boete hadden kunnen krijgen of zelfs een gevangenisstraf als zij geen gehoor zouden hebben gegeven aan de dagvaarding.

Rupert Murdoch is de eigenaar van News Corporation, waarvan dochteronderneming News International onder meer de Britse kranten The Sun, The Times en het recentelijk opgeheven News of the World uitgeeft. Zijn zoon James is directeur van de Europese en Aziatische afdelingen van News Corporation. Rebekah Brooks, die aan de leiding staat van News International, gaf eerder vandaag ook aan dinsdag voor de onderzoekscommissie te zullen verschijnen.

De hoorzitting die de Lagerhuiscommissie voor cultuur, media en sport volgende week houdt gaat over het schandaal dat het einde inluidde van News of the World en de wens van Murdochs bedrijf om de Britse satellietzender BSkyB over te nemen. Gisteren trok Murdoch onder grote politieke druk de stekker uit de onderhandelingen.