Rijbewijs voor een 'pastafari'

Austrian businessman Niko Alm poses with his Austrian driver's licence, depicting him wearing a pasta strainer, during a news conference in Vienna, July 14, 2011. Alm is promoting the Church of the Flying Spaghetti Monster or Pastafarianism parody religion, a satirical protest against privileges of officially acknowledged religions. REUTERS/Heinz-Peter Bader (AUSTRIA - Tags: SOCIETY ODDLY RELIGION) REUTERS

Eindelijk kan ik een goede pastafari zijn, schrijft de Oostenrijkse ondernemer Niko Alm op zijn blog. Want nu heeft hij een rijbewijs met een foto waarop hij een plastic vergiet op zijn hoofd heeft – om de pasta af te gieten. Alm had gezegd dat dat hoort bij zijn geloof, als lid van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster. Die is in 2005 opgericht in de VS, uit protest tegen het besluit op scholen behalve de evolutietheorie ook ‘intelligent design’ te onderwijzen, de gedachte dat de wereld is gecreëerd door een intelligente schepper. De 34-jarige Alm moest eerst bij een arts langs, die moest onderzoeken of hij wel rijbekwaam was. Maar na drie jaar wachten kreeg hij toch het begeerde rijbewijs met vergietfoto.