Relatief gering

Mijn eerste gedachte na de liquidatie van Osama bin Laden was: ziezo, nu kan m’n shampoo weer mee in m’n handbagage.

Vergeet het maar.

Wilders vertelde dit weekend aan het AD dat de dreiging tegen hem is toegenomen en er zelfs een concrete aanslag is verijdeld. De VS waarschuwen voor bommen die in het lichaam kunnen worden geïmplanteerd. Nederlandse politietrainers staan op een dodenlijst van de Talibaan, die steeds meer een soort franchise van Al-Qaeda blijkt. Londen steekt 700 miljoen euro in een beveiligingscheck voor de Olympische Spelen. Gaddafi roept op tot aanslagen in Europa.

Osama was al lang passé. Die Nigeriaan die met Kerst 2009 een bom in z’n onderbroek had geknutseld, had echt niet vooraf met Bin Laden gebeld, evenmin als die homegrown relifundi’s in Duitsland of die Paki met z’n autobom op Times Square. Bin Laden hing intussen off line de fool on the hill uit. Hij was altijd al minder snugger dan Ayman Al-Zawahiri, het werkelijke brein achter de grote klappers van Al-Qaeda, nu geklommen naar nummer 1 in het FBI most wanted-klassement, met een hoofdprijs die steeg van 5 naar 25 miljoen.

Bij ons is de dreiging officieel nog altijd ‘beperkt’: ‘De kans op een aanslag is relatief gering, maar kan ook niet worden uitgesloten’, luidt het (met een klassieke taalfout: ‘de kans is uitgesloten’). Vervang ‘aanslag’ door ‘regenbui’ en beslis of je nog gaat zeilen. Hoeveel groter is ‘relatief gering’ dan sec ‘gering’? En is ‘gering’ groter dan ‘klein’?

De zorgvuldige woordkeuze suggereert een nauwkeurigheid die er juist niet is. Zoals die vloeistoffenkomedie ook moet camoufleren dat we geen grip hebben op de terreur.

Straks zijn er dus nieuwe controles nodig, tegen al die ontploffende buiken, magen, borsten, genitaliën. Dat ze bij Al-Qaeda niet eens een bom in een schoen of onderbroek kunnen maken die naar behoren werkt, en dat nepbommen telkens weer door de controles heen komen, vergeten we even.

De controles hebben een relatief gering effect, maar kunnen ook niet worden afgeschaft.

Christiaan Weijts