Prinsessenpumps

Amber, 24, masterstudent shoe design ArtEZ Arnhem

Wat heb je aan?

„Een paar witte open toe pumps met gouden hartjes en een strikje. Ik heb ze sinds Valentijnsdag 2008 en vind ze erg cute. Ze zijn gemaakt in Brazilië en keurig afgewerkt, heel wat beter dan de meeste uit China. Wel had de hak wat mij betreft wat hoger gemogen, maar voor dit speciale paar maak ik een uitzondering. Eigenlijk houd ik van een centimeter of tien, niets is afschuwelijker dan stewardessenhakjes die je nog geen vier centimeter de lucht in tillen.”

Wat heeft het je gekost om deze schoenen te bemachtigen?

„Niks. Ik heb ze gekregen van een anonieme Valentijn. De deurbel ging en even later stond de postbode met een pakketje voor mijn neus. De adressering was voorzien van al mijn initialen en de schoentjes waren helemaal mijn smaak én precies de goede maat. Degene moet me dus goed hebben gekend, toch weet ik nog steeds niet wie het was. Natuurlijk informeerde ik meteen bij vriendinnen en mijn ouders, maar die wisten van niets.”

Waarom zijn ze zo bijzonder?

„Het mysterie. Eerst vond ik het een beetje eng. Ik snapte er niks van, er zat zelfs geen kaartje bij. Maar nadat ik ze een keer had gedragen, was ik verkocht. Nu hoop ik dat de gulle gever zich na het lezen van dit stukje niet alsnog bekend zal maken, want dan is de betovering verbroken en zal ik deze schattige schoentjes misschien nooit meer durven dragen.”

Hoe vaak draag je de schoenen?

„Ik reserveer ze voor speciale gelegenheden. Op die manier verwatert het mysterie niet en voorkom ik dat ik ze gewoontjes ga vinden. Bovendien beschadigt de hak bij dagelijks gebruik. Als ik moet rennen voor de tram bijvoorbeeld. De Amsterdamse grachten zijn een hel op hakken. De laatste keer dat ik ze droeg was tijdens de Arnhem Mode Biënnale Amber, afgelopen maand. Met deze witte pumps aan mijn voeten viel alles op zijn plek, even waande ik me een prinsesje in haar paradijs.”

In deze rubriek vragen redacteuren van online tijdschrift hardhoofd.com mensen om het persoonlijke verhaal achter hun favoriete kledingstuk.