Out of office

Er was een tijd dat je iemand een brief stuurde, dan een half jaar geen antwoord kreeg, om er uiteindelijk achter te komen dat diegene geëmigreerd was, of dood.

Tegenwoordig is het al verdacht als iemand na een dag nog niet heeft geantwoord op je e-mail. Daarom zetten veel mensen de Out of Office AutoReply aan, of het Automatisch Antwoord Bij Afwezigheid.

De autoreply is de meest anticlimactische e-mail die er is. Je schrijft iemand een mailtje, en bijna meteen krijg je iets terug.

Eerste reactie: „Ha! Iemand die snel terugschrijft! Fijn om dit meteen af te kunnen handelen!” Maar nee. Afhandelen kan pas eind augustus weer.

Omdat je zelf mag beslissen wat de tekst van de autoreply is, kom je vaak veel over de persoon in kwestie te weten. „Ik ben tot 30 juli héérlijk van mijn welverdiende vakantie aan het genieten.”

Dit is iemand die een rotbaan heeft en leeft voor die paar weekjes dat hij wordt losgelaten in het echte leven.

Ik zou het persoonlijk gevaarlijk vinden om al van tevoren op te schrijven dat je aan het genieten bent. Dat is toch de goden verzoeken. Bij elke weggewaaide tent, lekke band en oplichterige Italiaan denk je dan onwillekeurig: „Jaja, wat zit ik toch weer heerlijk te genieten. Dzjiezus.”

Er zijn ook mensen die zó goed snappen hoe ze de autoreply aan moeten zetten, dat ze het ook al voor het weekend doen. Dit zijn mensen die lijden aan het onmisbaarheidssyndroom.

En dan zijn er nog de half-autistische types die je overstelpen met ongewenste details: „Ik ben er niet, maar ik check mijn mail wel af en toe (minder vaak dan normaal!), maar als ik in de Pyreneeën ben sowieso niet, dus als het dringend is, stuur dan een sms’je, want die lees ik wel, voor zover ik bereik heb.”

Waardoor je de neiging hebt terug te mailen: Zo Belangrijk Is Het Allemaal Niet.

Laatst kreeg ik van een vriend een autoreply, en meteen daarna een echt mailtje, waarin hij schreef: „Ik ben stiekem toch al terug! Maar ik wilde nog niet alles over me heen krijgen!”

Sindsdien vraag ik me bij deze vriend af of hij überhaupt wel ooit echt weg is.

Misschien is hij er altijd.

paulien cornelisse

Vanaf volgende week is Paulien even met zomerreces.

    • Paulien Cornelisse