'Openbaar verhoor Murdoch'

Mediamagnaat Rupert Murdoch staat onder toenemende druk om in het Britse Lagerhuis verantwoording af te leggen voor het afluisterschandaal, dat hem in opspraak heeft gebracht. Gisteren zag Murdoch af van de geplande overname van satellietzender BSkyB door zijn bedrijf News Corp, ter waarde van zo’n 8,8 miljard euro.

Vicepremier Nick Clegg zei vanochtend dat Murdoch en zijn zoon James desnoods voor het Lagerhuis moeten worden ‘gesleept’ voor een verhoor. Murdoch kan als Amerikaans staatsburger niet worden gedwongen te verschijnen in het Lagerhuis, maar Clegg deed een beroep op diens „verantwoordelijkheid”. Oud-hoofdredacteur van de krant News of the World Rebekah Brooks zei vanmiddag dat ze voor de Kamercommissie voor Media zal verschijnen.

Vanochtend arresteerde de politie Neil Wallis, voormalig adjunct-hoofdredacteur van de opgeheven News of the World, in verband met de affaire. Een toenemend aantal Amerikaanse senatoren wil een onderzoek naar mogelijke afluisterpraktijken door journalisten van het Murdoch-concern in de VS. (AP, BBC)

BSkyB is groot verlies: pagina 21

Breakingviews: pagina 26