Op de bres voor een broodje

‘Goedenavond dames en heren, fijn dat u er allemaal weer bij bent. En een hele goedenavond voor de kijkertjes thuis natuurlijk. Deze week in Op de bres voor een broodje gaan we het hebben over het broodje halfom.

Kent u die nog, het broodje halfom? We hebben het ons publiek voor de uitzending gevraagd. Slechts 40 procent van de aanwezigen heeft dit jaar nog een broodje halfom gegeten. En het jaar is al half om! 15 procent van het publiek wist niet eens precies te vertellen wat er op een broodje halfom zit.

Een broodje halfom, dames en heren, is belegd met pekelvlees en runderlever, een likje boter, witte peper en zout. Een klassieke combinatie. Toch is het van oorsprong Jiddisch-Amsterdamse broodje een beetje uit de mode geraakt.

Het is ook geen makkelijk broodje. Runderlever heeft een heel sterke en uitgesproken leversmaak. Iets wat vooral de jonge mensen niet direct kan bekoren. Maar het is ook een heel bijzonder broodje. Ga maar na: kunt u twee andere soorten vleeswaren bedenken die zo goed samengaan? Broodje kipgrillworst met tartaar? Of smeerleverworst met cervelaat?

De redactie van Op de bres… is op zoek gegaan naar de perfecte balans tussen die diepzoete smaak van de lever en het lichtzoute pekelvlees. Volgens ons is dat twee flinke plakken lever op vier plakjes pekelvlees. En dat moet uiteraard op het juiste broodje: zo’n klef zacht wit langwerpig vloerkadetje.

Als u nu allemaal onder uw stoel kijkt dan staat daar voor iedereen hier in het publiek een trommeltje met alles wat u nodig heeft voor het perfecte broodje halfom.

Wij gaan hier in de studio nog even door met oefenen. Thuis bedankt voor het kijken. Volgende week breken we een lans voor het boven de rivieren maar weinig bekende broodje Martino. Kijken dus! Voor nu, lieve mensen, een heel fijne middag en tot de volgende Op de bres…’

Als ik de respectabele leeftijd van 55 jaar heb bereikt dan wil ik graag bij omroep MAX elke week op vrijdagmiddag om half twee dit programma presenteren. Dus, omroep MAX, als jullie dit lezen, dan weten jullie dat vast.

Dat duurt echter wel nog minstens 26 jaar, dus ik geef hier vast het recept voor dat heerlijke Belgische broodje Martino.

Snij de baguette open. Besmeer de onderste helft met boter en de bovenste helft met een flinke lik Franse mosterd. Beleg de onderste helft met lekker veel filet américain. Besprenkel de filet met tabasco en worcestershiresaus naar smaak. Drapeer daarbovenop de ansjovis. Strooi daarop vervolgens wat gesnipperde ui. Schik daarop de plakjes augurk en een paar plakken tomaat en klap het broodje dicht.

Het cursusboek Toen broodje cholesterol nog broodje gezond mocht heten kunt u over 26 jaar bestellen op omroepmax.nl/opdebres.

Uw reacties zijn welkom op nrc.nl/thuiskok