Ontslaggolf bij Rabobank: 376 vaste banen weg

Door een reorganisatie bij de bank gaan in totaal 1.230 banen verloren.

Rabobank schrapt de komende twee jaar circa 1.230 banen. Gedwongen ontslagen zijn daarbij niet uitgesloten. Een woordvoerder van Rabobank heeft gisteren de reorganisatieplannen bevestigd.

Rabobank wil met de reorganisatie 219 miljoen euro besparen. Volgens een woordvoerder is er geen directe aanleiding voor de reorganisatie, maar komen de maatregelen voort uit een periodiek onderzoek naar de werkwijze van de bank. Daaruit bleek dat er nog „efficiënter” kan worden gewerkt, aldus de woordvoerder. In totaal zullen er 376 vaste banen en 854 plekken voor externe medewerkers verdwijnen op het hoofdkantoor van de bank in Utrecht.

Rabobank kwam van de Nederlandse banken het beste uit de crisis tevoorschijn. Vorig jaar maakte de bank een winst van 2,8 miljard euro, een stijging van 26 procent in vergelijking met 2009. De reorganisatieplannen worden in de loop van dit jaar verder uitgewerkt.

FNV-bestuurder Jan Paul Veenhuizen wist dat er reorganisatieplannen aan zaten te komen, maar het aantal arbeidsplaatsen dat zal verdwijnen noemt hij „schrikken”. In Nederland werken bijna 44.000 mensen bij Rabobank. Op het hoofdkantoor werken rond de 6.600 mensen.(NRC)