Onstuitbaar: filmpjes over Rube Goldbergmachines

Hij is al een tijdje dood, Rube Goldberg (Wikipedia), maar een van zijn creaties, de ingewikkelde maar nutteloze machine, wordt steeds populairder. Deze week kwam er alweer een nieuwe, zeer inventieve, voorbij.

Rube Goldbergmachines zijn uitermate ingenieus in elkaar gezette constructies, die - na allerlei zijpaden te hebben bewandeld - een tamelijk bescheiden taak uitvoeren, zoals het begieten van een plant, of het maken van een foto. De Rube Goldbergmachine is over het algemeen zeer camerageniek.

Kijk bijvoorbeeld eens naar ‘Melving The Magical Mixed Media Machine’. Enkele weken terug kwam dit project uit de Dutch Design week van vorige najaar online. Het is een Rube Goldbergmachine met een eigen identiteit, een blog en een neiging om je te filmen en fotograferen:

Melvin The Magical Mixed Media Machine from HEYHEYHEY on Vimeo.

De meest klassieke Rube Goldbergmachine

In 1987 maakte het kunstenaarsduo Peter Fischli & David Weiss een klassieke Rube Goldbergmachine. De film Der Lauf der Dinge. Ruim dertig minuten en geen enkele keer werd de camera gestopt:
http://youtu.be/2gcXquGxXXs

Het kan iets te maken hebben met het feit dat sites als YouTube en Vimeo de verspreiding van de Rube Goldbergmachines zo eenvoudig maakt. Hoe dan ook: er komen er steeds meer. Zo is er een nationaal kampioenschap in de VS:

Een officiële wereldrecordhouder (Guinness Book of World Records):

En natuurlijk een ‘best ever’:
http://youtu.be/RouXygRcRC4