‘Onderzoek naar afluisteren voicemails ministers deugt niet’

Het onderzoek naar het afluisteren van voicemails van bewindslieden klopt van geen kant. Dat beweert actualiteitenrubriek EenVandaag. Het programma liet vanavond opnieuw horen dat het nog altijd in staat is bewindslieden af te luisteren.

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) beweerde dat slechts twee bewindslieden zijn afgeluisterd, maar dat is volgens EenVandaag niet waar. Het programma zegt nooit te zijn benaderd met de vraag mee te werken aan het onderzoek. Ook illustreerde EenVandaag met het laten horen van nieuwe voicemails dat het veel meer dan twee ministers heeft kunnen afluisteren.

In deze nieuwe voicemails stelt premier Rutte zijn partijgenoot minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal op de hoogte van besprekingen over Libië. In een ander bericht meldt minister van Defensie Hillen aan Rosenthal dat NRC Handelsblad met een bericht komt over een ruzie tussen de twee bewindslieden en dat hij zijn voorlichter opdracht heeft gegeven “dit vuurtje snel uit te trappen”.

Minister Donner heeft aangegeven niet verder te willen onderzoeken of de staatsveiligheid in het geding is geweest. Uit onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken is gebleken dat er gedurende vier maanden 250 keer op afstand een voicemail was beluisterd. Het ging om de voicemails van 147 verschillende telefoonnummers, waarvan er twee overeenkwamen met de nummers van staatssecretaris Bleker en minister Rosenthal.

EenVandaag toonde dit voorjaar aan dat het kinderlijk eenvoudig was om de voicemails van ministers af te luisteren. Dit kon door vanaf een ander toestel naar een voicemailbox te bellen en vervolgens de standaard pincode 3333 in te voeren. Veel gebruikers, onder wie ministers, hadden deze code niet veranderd.

Kijk hieronder de uitzending van EenVandaag van vanavond terug:

sitestat

    • Pim van den Dool