Oehoe oehoe oehoerend hard

LICHTENVOORDE-ZWARTE CROSS LICHTENVOORDE - Toeschouwers bij de Zwarte Cross zaterdag in Lichtenvoorde. Dit weekend vindt voor de 10de keer het roemruchte crossevenement plaats in Lichtenvoorde. ©foto eric brinkhorst eric brinkhorst

3 On Stage: Zwarte Cross 2011Ned. 3, 23.30-00.05 uur

Festivals als Pinkpop en Lowlands krijgen altijd veel aandacht van de media, maar op de Zwarte Cross (148.000 bezoekers in 2010) lieten kwaliteitskranten en publieke omroepen zich lang niet zien. Dat was voor boeren en buitenlui, voor motor- en metalfans. En het moet gezegd; het Achterhoekse festival voor rock en motorcross is een van de raarste festivals die ik ooit bezocht.

Tegen een bonte parade van motorcrossers, gehuld in Romeinse gladiatorenpakken of Calimerokostuums, spelen tientallen bands. De nadruk ligt op rock en metal, maar sinds enige tijd komen ook vrouwelijke singer-songwriters als Marike Jager en Miss Montreal en bedachtzame muzikanten als Moss.

Het festival is bedacht door Gijs Jolink van Jolink & de Voederbietels. Vader Bennie doet ook mee met zijn band Normaal. In 2010 lardeerde hij zijn optreden met een brullend motorblok. Dat klinkt plat en dat is het ook – de Zwarte Cross is voor tere zielen noch voor politiek correcten.

Maar wie oog heeft voor de ruige schoonheid, ziet een prachtige wereld. David Kleijwegt van de VPRO heeft dat oog. In 2009 werd de tv-registratie van het festival overgeheveld van SBS naar de VPRO, een opmerkelijke stap. De uitzendingen werden er beter van; de VPRO maakt een bijna dromerige impressie van het geweld. Met prachtige portretten van de bezoekers, een wonderlijke freakparade die zonder dedain wordt benaderd.

Yaël Vinckx

    • Yaël Vinckx