Nieuwe roman Dimitri Verhulst becommentarieert Belgische politieke situatie

Voor zijn nieuwe roman zet Dimitri Verhulst zijn tanden in België en belooft hij een soort commentaar bij de actuele politieke situatie te verstrekken. De intrede van Christus in Brussel verschijnt in oktober bij uitgeverij Contact. Nog maar een jaar geleden stuurde Verhulst de roman De laatste liefde van mijn moeder de wereld in, die

Voor zijn nieuwe roman zet Dimitri Verhulst zijn tanden in België en belooft hij een soort commentaar bij de actuele politieke situatie te verstrekken. De intrede van Christus in Brussel verschijnt in oktober bij uitgeverij Contact.
Nog maar een jaar geleden stuurde Verhulst de roman De laatste liefde van mijn moeder de wereld in, die een gemengd onthaal kreeg.
Het bezoek van Christus wordt in het boek aangekondigd op de nationale feestdag van België, “in volle komkommertijd”. Meteen ondergaat de stad een metamorfose: de gevels worden opgeknapt, bloembakken geplaatst en de criminaliteitscijfers duiken plotseling naar het nulpunt. Intussen bakkeleien de beleidsmensen over wie een persoonlijk onderhoud met de profeet verdient. Ze discussiëren over de route waarlangs Jezus moet lopen, maar de stad krijgt wel almaar een menselijker gelaat. “Er is oog voor de dakloze, de illegaal, de dronkaard en de armoe-oogster. De metro ruikt niet langer naar pis, de hoop is onder het volk. En dan breekt de grote dag zelf aan.”

De titel van Verhulst nieuwe boek verwijst openlijk naar het schilderij De intocht  van Christus in Brussel van James Ensor uit 1888. Daarop stromen duizenden groteske figuren uit de achtergrond naar voren, terwijl vooraan gemaskerde personages staan die door Ensor bespot worden.

Verhulst, die over de taalgrens woont, heeft zich meermaals kritisch uitgelaten over de splitsingsdrang van sommige politici. Eerder schreef hij ook Dinsdagland, met reportages over België. De voorbije jaren maakt Verhulst in zijn oeuvre vaak de switch tussen autobiografisch geïnspireerde romans als De helaasheid der dingen en De laatste liefde van mijn moeder en de satire op de wereldgeschiedenis Godverdomse dagen op een godverdomse bol, waarvoor hij in 2009 de Libris Literatuurprijs ontving.

    • Sebastiaan Kort