Murdoch: News Corporation zal zich van crisis herstellen

Murdoch op een archieffoto uit november 2009. Foto Reuters / Kevin Lamarque

Rupert Murdoch is ervan overtuigd dat zijn bedrijf News Corporation het huidige afluisterschandaal overleeft. Dat zegt hij in zijn eerste interview over de zaak in The Wall Street Journal.

Murdoch zegt in de Amerikaanse krant, die door zijn News Corporation wordt uitgegeven, dat zijn bedrijf zich zeker van de huidige imagoschade zal herstellen. Hij vertelt in het interview verveeld en moe te zijn door de aanhoudende negatieve publiciteit rond zijn mediaconcern, maar vindt dat News Corporation “in alle opzichten extreem goed” met de crisis is omgegaan.

De Australische mediamagnaat bevestigt in The Wall Street Journal dat News Corporation zelf een onderzoek instelt naar de afluisterpraktijken om “ieder geval van ongepast gedrag” te achterhalen. Hij bevestigt ook volgende week in het Britse parlement te verschijnen om daar verantwoording af te leggen voor de commissie die het schandaal rond zijn bedrijf onderzoekt. Murdoch zegt dat in het parlement “grote leugens” zijn verspreid. Daarom wil hij zijn bedrijf daar graag verdedigen, aldus Murdoch.

Murdoch ontkent in het interview dat hij van plan zou zijn om News International, de uitgever van zijn Britse kranten The Sun en The Times, te verkopen. Die geruchten, die gisteren door The Wall Street Journal naar buiten werden gebracht, zijn volgens Murdoch “totale onzin”.

    • Pim van den Dool