Dit is een artikel uit het NRC-archief

Religie

Met een vergiet op de foto voor het rijbewijs

De 34-jarige Oostenrijkse ondernemer Niko Alm voert al jaren campagne tegen de in zijn ogen middeleeuwse privileges van kerken. In die strijd heeft hij nu een belangrijk succes geboekt: als zelfverklaard ‘Pastafari” is een foto voor zijn rijbewijs goedgekeurd waarop hij staat met op zijn hoofd een vergiet - voor het afgieten van de pasta.

Alm kleedde zijn aanvraag in met het argument dat het vergiet hoort bij zijn geloof: hij is lid van de ‘Kerk van het Vliegende Spaghettimonster”. Die is in 2005 in de VS bedacht als een antwoord op het plan om naast de evolutietheorie op scholen in de staat Kansas ook het scheppingsverhaal als mogelijke wetenschappelijke waarheid te onderwijzen - kon de wereld niet ook  geschapen zijn door een vliegend spaghettimonster? De homepage was vanmorgen niet te bereiken, wel een cache ervan.

Het duurde even en Alm moest bij een arts langs die moest vaststellen of hij wel goed bij zijn hoofd was, maar uiteindelijk kon hij op zijn blog melden dat de aanvraag is goedgekeurd door de politie van Wenen. De stunt heeft wereldwijd aandacht gekregen. In verlegenheid gebracht liet de politie van Wenen weten dat geen rol heeft gespeeld dat het vergiet volgens Alm een religieus hoofddeksel van de ‘pastafari’s’ is, de aanhangers van het Vliegende Spaghetti Monster. Het belangrijkste is dat Alms gezicht niet bedekt was op de foto. Maar Alm constateert zelf op zijn blog dat de autoriteiten zich in allerlei bochten wringen, om maar niet te hoeven toegeven dat ze een hoofdbedekking om religieuze redenen hebben toegestaan. Hieronder staan de originele foto’s die Alm voor zijn rijbewijs heeft gebruikt.