Luis voelt hete geitenadem

Het is een van de vele verborgen drama’s van het dierenrijk: perfect gecamoufleerd zijn en dan toch worden opgegeten. Per ongeluk. Door een planteneter. Dat overkomt ontelbare insecten die op bladeren leven. Maar volstrekt weerloos zijn ze ook weer niet, zo ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Haifa (Israël). Bladluizen blijken zich massaal op de grond te laten vallen als er een herbivoor nadert. Hoe ze dat weten? Ze bemerken de warmte en vochtigheid in de adem van de planteneter. Dat schrijven de onderzoekers deze week in Naturwissenschaften.

Eerst stelden ze vast dat 76 procent van de bladluizen zich pardoes van zijn distel af laat vallen als er een geit nadert. Vervolgens onderzochten ze wat daarvoor verantwoordelijk is: de beweging van de plant als die wordt aangeraakt, de schaduw van de herbivoor, of de adem van de herbivoor. Die laatste factor bleek de trigger. De bladluizen vielen ook naar beneden als een van de onderzoekers de distels beademde.

Bij een hogere omgevingstemperatuur bleven de bladluizen echter op hun plek. Ze kunnen de adem dan minder goed opmerken, speculeren de onderzoekers. Of misschien vermijden de insecten zo een wisse dood op de hete, droge grond.