Linzensoep uit Lombok

Ik woon in de Utrechtse wijk Lombok en dat is met recht een bijzondere buurt te noemen. Toen ik hier kwam wonen, keek ik mijn ogen uit. Opgegroeid in een redelijk nieuwe stad in het oosten van het land kwam de hectiek van deze wijk over alsof ik ergens in het Midden-Oosten over de markt liep.

Groente en fruit rollen over straat, mannen met indrukwekkende gewaden staan de hele dag in onverstaanbare taal en op luide toon met elkaar te babbelen, en de straten ruiken naar verse kruiden, kebab en uitlaatgassen. Het was even wennen, maar al snel ben ik van deze buurt gaan houden.

Hoewel mijn eerste ontmoeting met deze plek alweer vijf jaar geleden is, en ik het idee heb dat ik alles al een keer heb meegemaakt, kan mijn omgeving me nog steeds verbazen.

Vorige week bijvoorbeeld, toen ik geboeid mocht aanschouwen hoe Buurman A op de stoep voor de halalsnackbar de bloeddruk van Buurman B aan het opmeten was. Of toen Buurman C zijn auto midden op straat parkeerde om een praatje aan te knopen met Buurman D. Dat zich een lange file vol toeterende auto’s en ronkende stadsbussen achter hen vormde, leek niets uit te maken.

Naast zijn bijzondere inwoners is deze wijk ook een walhalla wat betreft voedsel. Door de variatie aan culturen is de wijk een grote internationale markt waar je brood uit Turkije, groente uit Suriname en hapjes uit Japan kunt vinden. Een strooptocht door de vele groentewinkeltjes en slagerijen levert een tas vol lekkernijen en exotische producten op. Daarom voor deze week een linzensoep die is beïnvloed door de vele culturen uit mijn Lombok.

Voor vier personen:

150 gr gedroogde rode linzen

150 gr zoete aardappel

1 Madame Jeanette-pepertje

3 sjalotjes

2 tenen knoflook

1 flinke wortel

1,5 liter groentebouillon

1 tl komijnzaad

1 tl kurkuma

Turkse yoghurt

scheut olijfolie

bosje koriander

Laat de linzen een nachtje in koud water weken en spoel ze daarna goed af in een zeef. Rooster de komijn in een droge koekepan en maal fijn met een vijzel. Snijd de aardappel, sjalot en wortel in blokjes en hak het pepertje en de knoflook fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een diepe hapjespan en roerbak de groente een paar minuten. Voeg de gemalen komijn en kurkuma toe en schep nog een aantal keer om. Giet de groentebouillon in de pan en laat met de deksel er op zo’n twintig minuten garen op laag vuur. Voeg dan de linzen toe en laat nog even pruttelen totdat de linzen zacht zijn. Gebruik vervolgens een aardappelstamper om de grootste stukjes fijn te hakken en verdeel over vier kommen. Schep er een flinke eetlepel yoghurt in en garneer met koriander. Ook lekker met Turks brood.

Stéphanie Versteeg

maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert