Liever school dan naar opa en oma

Terwijl anderen vakantie hebben, gaan leerlingen in achterstandswijk Hoogvliet vier weken langer naar school.

Rotterdam wil een hogeropgeleide bevolking.

Kinderen van zowel de boven- als onderbouw zitten op zomerschool bij Montessorie basisschool de Schakel in Hoogvliet. Vandaag bezoeken ze diergade blijdorp als onderdeel van het lesprogramma. Foto: Peter de Krom
Kinderen van zowel de boven- als onderbouw zitten op zomerschool bij Montessorie basisschool de Schakel in Hoogvliet. Vandaag bezoeken ze diergade blijdorp als onderdeel van het lesprogramma. Foto: Peter de Krom

. „Goedemorgen jongelui, hebben we er zin in? Jullie weten nog hoe het gaat? Je zit op je billen, met je rug tegen de leuning, je neus naar voren en de veiligheidsriemen vast. En zo blijf je zitten, tot we er zijn. Ik zet vast even een filmpje aan.” Buschauffeur Johan rijdt Lara (4), Thijmen (7), Laqiusha (11) en 41 andere leerlingen van de Rotterdamse basisschool De Schakel naar dierentuin Blijdorp. Iris (12) zit wat pips vooraan, maar wil per se mee. „Zomerschool is veel leuker dan thuisblijven.”

Terwijl anderen zomervakantie hebben, gaan leerlingen in achterstandswijk Hoogvliet vier weken langer naar school. Tot het speelkwartier krijgen ze taal en rekenen, daarna krijgt de bovenbouw Engels. ’s Middags volgt iedereen „leuke” lessen rond het thema natuur. Terwijl de onderbouw slangen knutselt, leert de bovenbouw dierennamen in het Engels. Leerlingen uit alle groepen kunnen zich opgeven voor twee of vier weken extra les. De helft van de 120 leerlingen van De Schakel heeft zich dit jaar aangemeld.

Deze eerste zomerschool van De Schakel valt onder het Beter Presteren Programma van de gemeente Rotterdam. Rotterdam heeft behoefte aan een hogeropgeleide bevolking, zegt het college van B en W. De komende vier jaar investeert de stad 18 miljoen euro extra in onderwijs. De eerste zestien scholen bieden deze zomer lessen aan. Het initiatief moet uitgroeien tot 155 klassen in 2014.

Iedere week is er een educatief uitje voor de leerlingen van zomerschool De Schakel. Vorige week natuurmuseum Naturalis, volgende week een ottertocht in de Biesbosch. Vandaag staat Blijdorp op het programma. Khan (7) staat stil voor de Afrika Savanne en kauwt op de achterkant van zijn potlood. „Genoeg ruimte is belangrijk voor de springbok”, zegt hij hardop. Hij kleurt het bolletje ‘ruimte’ op de lijst met ‘voorwaarden voor een goede leefomgeving’ in. Khan woont sinds drie maanden bij zijn pleegouders. Zijn vriendje Thijmen wordt door alleen zijn vader opgevoed. Die is vandaag aan het werk. „Nee dat zijn geen stokstaartjes, het zijn prairiehondjes”, zegt hij. „Ik weet echt heel veel van dieren. Zie je die vogel? Dat is een renkoekoek. Die staat ook op de superdierenkaarten van de Albert Heijn.”

In de zomer naar school. Is dat nou nieuw? Ja en nee. Er zijn al scholen die experimenteren met extra lesuren. Zo wordt er sinds 2009 in vijf gemeentes budget vrijgemaakt voor zomerscholen. Verschil is echter dat die niet voor alle leerlingen bedoeld zijn: leerlingen uit groep zeven en acht kunnen er een taal- of rekenachterstand wegwerken voor hun overstap naar de brugklas.

Er zijn ook de zogeheten sterrenscholen in Ede, Zandvoort en Apeldoorn die 52 weken open zijn per jaar. Maar die kosten veel geld omdat je verplicht voor een heel jaar opvang betaalt. Een jaartje parapluschool in Ede kost algauw 8.500 euro per kind.

De nieuwe zomerschool van De Schakel daarentegen is gratis. Buitenschoolse opvang is niet verplicht en moet na schooltijd (15.30 uur), per uur worden betaald. Ongeveer 6 euro per kind, afhankelijk van het gezinsinkomen. Leerlingen uit alle groepen zijn welkom en taal en rekenen bijspijkeren, is maar een deel van het doel, zegt coördinator Henk van Tol. „Maatschappelijke vorming is het belangrijkst. We willen kinderen uit een isolement halen. Kinderen wegtrekken achter die X-box. Het gebeurt te vaak dat kinderen in de zomervakantie zes weken rondhangen op zo’n Cruyff veldje.” Sylvana(9): „In de zomer is er echt niet zoveel te doen. Anders zit ik de hele dag thuis.”

In achterstandswijk Hoogvliet zijn veel eenoudergezinnen. De zomerschool van De Schakel is ook bedoeld voor ouders die geen geld hebben voor BSO of een toegangskaartje voor een pretpark.

Maar niet alle ouders komen uit een achterstandsmilieu. Er zijn ook tweeverdieners bij. De moeder van Ritchie (9) werkt bij de gemeente, zijn vader bij de Rabobank. Ritchie: „Ik zou liever alleen thuisblijven. Dan zou ik gaan tv-kijken. Al mijn vriendjes zijn met vakantie.” De ouders van Joey (11) zijn wel vrij, maar zijn thuis de keuken aan het opruimen, vertelt hij.

„De zomerschool is absoluut niet bedoeld als goedkoop oppasalternatief”, reageert coördinator Henk van Tol. „Er zullen mensen zijn die het niet nodig hebben. Maar wat moet je dan tegen zo’n kind zeggen dat zich opgeeft. Jij mag niet?”,

En is dat niet zielig, in de zomer naar school? „Ik zou een ontaarde moeder zijn”, zegt Patricia Bakker, moeder van Joshua (6), bij het uitzwaaien. „Maar hij wilde het zelf. Hij is enig kind. Anders was hij twee weken naar opa en oma gegaan.”