Leiding Egypte komt betogers tegemoet

Het Egyptische militaire leiderschap heeft gisteren enkele concessies gedaan om de weer in kracht toenemende protestbeweging te verzoenen. De regering maakte bekend dat de verkiezingen niet in september worden gehouden maar een of twee maanden later, en dat meer dan 600 politie-officieren met pensioen worden gestuurd. Eerder had minister van Binnenlandse Zaken Mansour al-Issawi elk ontslag van politiemannen nog als in strijd met de wet afgewezen.

Duizenden activisten kamperen in stadcentra en hebben aangekondigd te blijven tot hun eisen van zuivering van de politie van alle betrokkenen bij de dood van 850 betogers tijdens de opstand in januari/februari is berecht. Nieuwe politieke partijen hadden uitstel van de verkiezingen geëist, omdat een stembusgang in september gevestigde partijen als de Moslimbroederschap bevoordeelt. Nieuwe partijen hebben tijd nodig om zich te organiseren.

Maar betogers op het Tahrirplein reageerden afwijzend. „Dit zijn niet meer dan slaapmiddelen. We laten ons niet voor de gek houden”, zei demonstrant Walid Saoud. Hij zei dat de zitstaking doorgaat omdat de activisten een totale herstructurering van de politiemacht willen. De pensionering van 669 politie-officieren onder wie 500 generaals, is volgens hem onvoldoende.

De politiemacht van bijna een half miljoen manschappen is zeer omstreden bij het publiek. De politie had al de naam corrupt en hardhandig te zijn, en haar grove geweld tegen betogers heeft tot des te meer woede geleid. Na de val van president Mubarak is de politie uit angst voor vergelding niet op volle kracht op straat teruggekeerd. Veel Egyptenaren brengen de huidige misdaadgolf daarmee in verband. (AFP, AP)