Kortkolom wetenschap

Zesde mollenvinger is uitgegroeid polsbotje

Rotterdam. De extra vinger die mollen naast hun duim hebben, een aanpassing om beter te kunnen graven, is eigenlijk geen vinger maar een uitgegroeid polsbotje. Een internationaal onderzoeksteam, onder meer vanuit de Universiteit Leiden, schreef daarover deze week in Biology Letters. Het aantal vingers en tenen is bij alle zoogdieren hetzelfde; het staat onder invloed van één bepaalde genregio, die alle zoogdieren gemeenschappelijk hebben, ook mollen. Tot nu toe was onduidelijk hoe mollen dan toch om die ‘vijfvingerigheid’ heen kunnen. De zesde vinger blijkt zich nu tijdens de embryonale ontwikkeling later te vormen dan de ‘echte’ vingers. Hij groeit vanuit de pols, die onder invloed staat van een andere genregio dan de vingers. (NRC)

Blije gezichten vallen meer op dan boze

Rotterdam. Mensen herkennen niet boze, maar blije gezichten beter en sneller in een menigte. Dat schrijven Amerikaanse psychologen in een artikel in Journal of Experimental Psychology: General, dat maandag online is gezet. Uit eerder onderzoek was af en toe gebleken dat mensen boze gezichten juist sneller herkennen, maar die studies kampten met methodologische tekortkomingen, aldus de psychologen. Een boos gezicht zoeken tussen blije gezichten is bijvoorbeeld onvergelijkbaar met een blij gezicht zoeken tussen boze gezichten: voor een goede vergelijking moet de achtergrond neutraal zijn. De onderzoekers deden zelf ook een reeks experimenten, waaruit duidelijk bleek dat mensen blije gezichten beter en sneller herkennen dan boze. Boze mensen in een menigte die ook woest bewegen, vallen waarschijnlijk wel meer op, suggereren ze. (NRC)