Kortkolom economie

De Jager haalt uit naar kredietbeoordelaars

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De kredietbeoordelaars hebben zitten slapen bij de Griekse schuldencrisis. Ze hebben veel te laat de risico’s van Griekenland gezien. Dat zegt minister De Jager van Financiën (CDA). Volgens De Jager moet er meer waarde worden gehecht aan het oordeel van het IMF over landen in problemen dan aan het oordeel van kredietbeoordelaars. Landen die in een hulpprogramma zitten, zoals Griekenland, staan onder strikt toezicht van het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie. Die instellingen hebben daardoor volgens De Jager een beter zicht op de financiële situatie van een land dan commerciële kredietbeoordelaars als Moody’s. (NRC)

Ierse woningmarkt: pagina 23

Minder woningen verkocht in juni

Amsterdam. In juni van dit jaar zijn 12,6 procent minder woningen verkocht dan in dezelfde maand een jaar geleden. Ten opzichte van mei daalde het aantal registraties met 3,7 procent. Dat maakte het Kadaster vrijdag bekend. In de cijfers is het effect van de verlaging van de overdrachtsbelasting van zes naar twee procent per 15 juni nog niet zichtbaar. Het Kadaster registreert namelijk op basis van de inschrijvingsdatum van de akte in de openbare registers. Omdat die inschrijving twee tot drie maanden later plaatsvindt dan de ondertekening van de koopakte, wordt het effect van de verlaging pas zichtbaar in het vierde kwartaal. De grootste daling ten opzichte van mei deed zich voor in Brabant. Woningen in Gelderland, Overijssel, Drenthe en Flevoland bleken nog wel in trek. (Novum)

SBM Offshore leent miljard voor olieschip

Rotterdam. SBM Offshore, de Schiedamse dienstverlener voor de olie- en gasindustrie, heeft vandaag een lening van een miljard dollar (700 miljoen euro) afgesloten voor de bouw van een FPSO-schip. Dat is een tanker die wordt omgebouwd om op zee olie en gas te kunnen oppompen, opslaan en overladen. SBM Offshore, dat zijn hoofdkantoor in Monaco heeft, kreeg eind mei de opdracht voor de bouw van zo’n schip van een consortium van drie bedrijven, waaronder het Braziliaanse staatsbedrijf Petrobras. Het schip zal worden ingezet voor de kust van Brazilië. SBM Offshore sloot de lening af samen met drie andere bedrijven die bij het project betrokken zijn. (NRC)