Kortkolom buitenland

Ceremonie Wali Karzai: 4 doden bij aanslag

Kandahar. In Kandahar heeft vanochtend een zelfmoordenaar zichzelf opgeblazen tijdens een herdenkingsceremonie voor Ahmed Wali Karzai, de deze week bij een aanslag gedode halfbroer van de Afghaanse president Hamid Karzai en hoofd van de provinciale raad van Kandahar. Bij de aanslag, die door de Talibaan is opgeëist, kwamen vier mensen om. De ceremonie werd bijgewoond door diverse hoge functionarissen, onder wie twee ministers. Zij zouden vlak voor de aanslag de moskee hebben verlaten. De president stelde gisteren een broer van Ahmed Wali, Shah Wali Karzai, aan als vervanger. (AP)

Adoptieverdrag Amerika en Rusland

Washington. Rusland en de VS hebben gisteren een nieuw adoptieverdrag gesloten. Rusland had aangedrongen op strengere regels na een reeks schandalen rond Russische adoptiekinderen in de VS. Minister Lavrov van Buitenlandse Zaken dreigde in 2010 met een adoptiestop, nadat een Amerikaanse vrouw haar achtjarige Russische adoptiekind onbegeleid had teruggestuurd omdat hij gewelddadig zou zijn. Voortaan houdt een onafhankelijke instelling toezicht op de kinderen. (Reuters)

China: 1,3 miljoen websites gesloten

Peking. In China zijn vorig jaar 1,3 miljoen websites gesloten. Dat heeft een denktank van de overheid gisteren bekendgemaakt. Volgens onafhankelijke Chinese media-experts is dat vooral het gevolg van de staatscensuur. Volgens de denktank is er echter geen verband. Er zou „een hoge mate van vrijheid van meningsuiting zijn” op het Chinese net. Vorig jaar telde het Chinese internet 3,2 miljoen websites. Wereldwijd kwamen er 21,4 miljoen sites bij. (BBC)

Ontvoerde Esten vrij in Libanon

Beiroet. Zeven Estse fietsers die bijna vier maanden geleden in Libanon werden ontvoerd, zijn vrijgelaten. Dat heeft de Libanese minister van Buitenlandse Zaken vandaag bekendgemaakt. Anders dan in het verleden zijn ontvoeringen tegenwoordig zeldzaam in Libanon. Volgens Estse mededelingen zijn de zeven in een goede gezondheid. Een Libanese veiligheidsbron zei dat onderhandelingen aan hun vrijlating zijn voorafgegaan. Maar het is niet bekend of een losgeld is betaald. (AP)

Flinke stijging aanvallen piraten

Kuala Lumpur. Piraten hebben in de eerste helft van 2011 266 schepen aangevallen, dat is 36 procent meer dan een jaar geleden. Dat heeft het Internationale Maritieme Bureau (IMB) vandaag bekendgemaakt. Meer dan 60 procent van de aanvallen werd door Somalische piraten gepleegd. IMB directeur Pottengal Mukudan is bezorgd: „Niet alleen vallen de Somalische piraten meer schepen aan, ze nemen ook grotere risico’s.” Toch slaagden de Somaliërs er minder vaak in schepen te kapen. Dat komt volgens IMB door de verbeterde bescherming van de schepen en de inzet van marineschepen. (AP)