Kortkolom binnenland

Misbruik zwakbegaafd meisje onbewijsbaar

Rotterdam. Een 32-jarige man uit de Noordoostpolder wordt niet langer verdacht van seksueel misbruik van een 17-jarig zwakbegaafd meisje uit Hardinxveld-Giessendam. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. Het meisje kwam niet thuis op 30 juni en werd een dag later aangetroffen in het huis van de man in de gemeente Noordoostpolder. Het meisje en haar ouders willen geen aangifte doen van misbruik. De verdenking van misbruik was niet gestoeld op de leeftijd van het meisje, maar op het feit dat zij door haar verstandelijke beperking niet of onvoldoende in staat zou zijn geweest haar wil kenbaar te maken. Volgens de officier van justitie is er onvoldoende bewijs dat de man dat wist. Het OM wil hem nog wel vervolgen voor de onttrekking aan het ouderlijk gezag, maar hij zit niet meer vast. (NRC)

Vertrouwen in rechters gestegen na ‘Wilders’

Amsterdam. Het vertrouwen in rechters is sinds het begin van het proces tegen PVV-leider Geert Wilders toegenomen. Dat is de conclusie van een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam en TNS Nipo. Op verschillende momenten tijdens het proces werd een testgroep ondervraagd: vooraf, tijdens en na het proces. Wilders werd vrijgesproken van groepsbelediging, haat zaaien en aanzetten tot discriminatie. In totaal nam gedurende het proces het percentage mensen dat zei veel vertrouwen te hebben in rechters toe van 53 naar 62 procent. Onder PVV-stemmers was de toename van het vertrouwen nog groter. (NRC)

Donner keurt beloning Forum-directeur goed

Den Haag. Het salaris van Forum-directeur Sadik Harchaoui is niet onrechtmatig of onbehoorlijk. Dat liet minister Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) de Tweede Kamer in een brief weten. Donner onderschrijft de conclusie die de raad van toezicht van het multiculturele instituut eerder trokken. De SP en de PVV hekelden eerder de beloning van de 38-jarige Harchaoui. Vorig jaar verdiende hij ruim 142.000 euro inclusief uitbetaalde vakantiedagen. De raad van toezicht liet de minister weten dat er zich geen „onrechtmatigheid of onbehoorlijkheid met betrekking tot het salaris” heeft voorgedaan. (Novum)

Militair Marco Kroon verkoopt zijn café

Rotterdam. Landmachtkapitein Marco Kroon verkoopt zijn café in Den Bosch om zich weer op zijn militaire carrière te richten. Kroon, in 2009 geridderd met de Militaire Willemsorde voor zijn leiderschap in Uruzgan, was als eigenaar van café Vinny’s (later omgedoopt tot In ’t Harnasch) in problemen gekomen. Hij werd begin dit jaar vervolgd voor cocaïnebezit. Volgens hem was dat in zijn kleding terechtgekomen doordat zijn café gefrequenteerd werd door drugsgebruikers. Dat hij zelf drugs bezeten of gebruikt had, werd niet bewezen. Kroon kon bij defensie blijven werken en zijn militaire onderscheiding houden. Hij hoopt nu compagniecommandant te worden, zei hij vanochtend tegen De Telegraaf. (NRC)