Kenia opent tweede vluchtelingenkamp bij grens Somalië

Duizenden Somalische vluchtelingen arriveren iedere dag bij het vluchtelingenkamp Dabaab in Kenia. Foto AP / Rebecca Blackwell

Kenia opent een tweede vluchtelingenkamp aan de grens met Somalië om de duizenden mensen op te vangen die iedere dag in het land arriveren vanwege de extreme droogte in de regio. Dat heeft de Keniaanse regering vanavond bekend gemaakt.

Premier Raila Odinga zei volgens de BBC dat het tweede kamp, dat Ifo II gaat heten, binnen tien dagen geopend wordt en plaats kan bieden aan maximaal 80.000 mensen. Het bestaande kamp Dabaab wordt de laatste weken overspoeld met vluchtelingen en kan de toestroom bijna niet meer aan: op dit moment verblijven er zo’n 370.000 mensen, terwijl er eigenlijk maar plek is voor 90.000.

Binnen de Keniaanse regering bestaan zorgen over de massale toestroom van de Somalische vluchtelingen, maar Odinga verklaarde vanavond dat zorgen over de veiligheid van Kenia niet kunnen betekenen dat het land vluchtelingen weer terug moet sturen. Odinga bezocht vandaag kamp Dabaab en noemde de situatie daar “onacceptabel”. Hij verwierp de kritiek dat Kenia eerder een tweede kamp had moeten openen:

“(Ze) reageren nu alleen maar omdat ze zien dat er mensen dood gaan. De internationale gemeenschap handelt altijd heel laat. Dus de Keniaanse regering is een slachtoffer, niet de schuldige.”

De regering van Odinga maakte eerder vanavond bekend dat Kenia voor een bedrag van ruim zeventig miljoen euro voedselpakketten voor de vluchtelingen gaat kopen. Zo kopen de Kenianen de komende maanden naar verwachting 360.000 ton aan mais.