Italiaanse Senaat stemt in met bezuinigingen van Berlusconi

Minister van Financiën Tremonti was vanmiddag aanwezig bij de stemming over het bezuinigingspakket. Foto Reuters / Tony Gentile

De Italiaanse Senaat, een van de twee kamers van het parlement, heeft ingestemd met een pakket bezuinigingsmaatregelen van de regering-Berlusconi. Vrijdag stemt de Kamer van Afgevaardigden. Italië streeft met de maatregelen naar een begrotingsevenwicht in 2014.

De oppositie stelde vandaag de voorwaarde dat de regering van premier Silvio Berlusconi moet aftreden nadat de versnelde bezuinigingen ter waarde van 47 miljard door beide kamers zijn geaccordeerd. Die weigert dit. De linkse en centrale oppositie stemde met 135 senatoren tegen, maar 161 anderen stemden voor het pakket maatregelen.

De regering-Berlusconi gaat onder meer besparen op het budget voor ministeries en gemeenten. Ook wordt de bevriezing van de ambtenarensalarissen met een jaar verlengd. Verder werkt de regering aan verhoging van de pensioenleeftijd: vanaf 2014 stijgt die voortaan mee met de levensverwachting.

Vandaag verkocht Italië voor bijna 5 miljard aan langetermijn obligaties maar tegen een rente (bijna 5 procent, het hoogste sinds 2008) die volgens analisten niet duurzaam is om meer staatsschuld mee af te dekken.

Voor de stemming vandaag in de Senaat zei de Italiaanse minister van Financiën dat Europa Giulio Trimonti een politieke oplossing moet vinden voor de zich uitdijende schuldencrisis omdat geen land gespaard zou worden voor de consequenties.

“Niemand moet de illusie hebben over individuele redding. Net als op de Titanic, zullen ook de passagiers in de eerste klasse niet gered worden,” zo richtte hij zich tot de sterkere economieën in de eurozone.