India: aanslagen nog niet opgeëist

Het is nog steeds onduidelijk wie er achter de reeks aanslagen in Mumbai zit van gisteren. Tot nu toe heeft nog niemand die opgeëist. De Indiase regering wil niet speculeren over mogelijke daders. Bij de drie afzonderlijke bomaanslagen in de zakelijke hoofdstad van India kwamen gisteravond zeker 17 mensen om en vielen 131 gewonden.

Minister van Binnenlandse Zaken Chidambaram sprak vanochtend van „terreurdaden”. Maar hij zei de beschuldigende vinger in dit stadium van het onderzoek niet in een bepaalde richting te willen wijzen. Hij zei dat onderzoek zal worden gedaan naar elke mogelijke groepering die India vijandig is gezind.

In de lokale media wordt gespeculeerd over betrokkenheid van de ‘Indiase Mujahedeen’. Op drie drukbezochte plekken in de stad – bij de juwelenmarkt van Zaveri Bazaar, in de buurt van het treinstation Dadar West en in de zakenwijk Opera House waar veel diamanthandelaren kantoor houden – werden in korte tijd na elkaar kleine, geïmproviseerde bommen van ammoniumnitraat tot ontploffing gebracht. Dat patroon doet denken aan eerder aanslagen, zoals in 2008 in Jaipur en Ahmedabad, waarvoor de Indiase Mujahedeen de verantwoordelijkheid heeft opgeëist. Maar ook een actie van de onderwereld wordt niet uitgesloten.

Eind 2008 werd Mumbai opgeschrikt door een grote, gecoördineerde aanval door tien strijders van de Pakistaanse terreurorganisatie Lashkar-e-Taïba. Zij drongen twee luxe hotels, het Victoria Station en een joods centrum binnen. Bij die actie, waarbij gasten van het Taj Hotel dagenlang werden gegijzeld, vielen 166 doden. De enige aanvaller die levend werd gepakt, is in India veroordeeld tot de doodstraf. Vermoed wordt dat leiders van de Indiase Mujahedeen banden hebben Lashkar-e-Taïba.

Minister Chidambaram nam daags na de aanvallen in Mumbai de verantwoordelijkheid voor de binnenlandse veiligheid in India op zich. Chidambarams terughoudendheid is ingegeven door ervaringen in het verleden, waarbij in enkele gevallen moslimextremistische groeperingen ten onrechte werden beschuldigd van terrorisme. Een reeks aanslagen, zoals begin 2007 op de Samjhauta Express tussen Delhi en het Pakistaanse Lahore (68 doden), wordt nu toegeschreven aan extremistische hindoes.

De bomaanslagen komen op een moment dat India en Pakistan weer toenadering zoeken, na de verwijdering die ontstond na de terreuraanvallen van 2008.