Imperium van Murdoch brokkelt af omdat niemand meer bang voor hem is

Laatste editie van News of the World. Foto Reuters / Luke MacGregor

Het is uit met de loyaliteit aan Rupert Murdochs mediaconglomeraat. Politici die eerder bij de ondernemer in het gevlei probeerden te komen, zetten hem nu in het beklaagdenbankje. Het is deze ontvlechting van staats- en bedrijfsbelangen die News Corp het meest schaadt.

“Murdoch heeft zijn methode verloren - zijn kranten”, verklaarde Michael Wolff, auteur van de biografie The Man Who Owns The News (Broadway, 2008), vandaag tegen Sky News. “Nu die in de schijnwerpers staan, kunnen ze hun achterkamertjeswerk niet meer doen. Zijn macht was gestoeld op zijn vermogen om te kunnen belonen en te straffen. Nu kan hij dat niet meer.”

Tanende invloed zet streep door plannen
Wolffs twijfelt bovendien of zoon James, hoofd van de uitgeefactiviteiten in Azië en Europa, zijn vader nog kan opvolgen. Met mogelijke strafvervolging in het vooruitzicht zou hij geen krediet meer hebben onder andere directeuren van het overkoepelende bedrijf News Corp en de aandeelhouders. Ook de andere zoon, Lachlan, en dochter Elisabeth zouden om die reden niet geschikt zijn.

De gevreesde reus is uitgegroeid tot een schurk, schrijft The Economist op haar website. Eén die van het podium werd gesist. News Corp werd volgens het tijdschrift financieel niet veel beter van de papieren uitgaven. “Maar kranten maken Murdoch wel tot wie hij is. Ze zijn de bron van zijn politieke invloed in Groot-Brittannië.” Als News of the World niet in opspraak geraakt was, was de overname van satellietzender BSkyB niet mislukt. Daarmee komen de plannen om een televisienetwerk in Europa uit te rollen in de ijskast. “News Corp kan zich niet langer op haar eigen manier ontwikkelen.”

Eigen kranten pakken niet uit met schandaal
Ondertussen ligt Murdoch ook in Amerika onder vuur. Vier congresleden willen een onderzoek naar de praktijken van News Corp, meldt de NOS. Er zijn vermoedens dat Murdochs journalisten ook in Amerika mensen hebben afgeluisterd en na ’9/11’ agenten in New York hebben omgekocht. News Corp, een Amerikaanse bedrijf, heeft grote belangen in het land. Het bezit Fox News, National Geographic, New York Post en Wall Street Journal. Laatstgenoemde is een kwaliteitskrant, maar valt nu door de mand omdat het nieuws over het schandaal rondom News of the World geen enkele keer de voorpagina heeft gehaald. Ook in de mediarubriek Fox News Watch werd er met geen woord over gerept. Die beperkte aandacht maakt mensen nog argwanender tegenover de media van Murdoch.

In de nieuwste printeditie van The Economist wordt het invloedrijke imperium van Murdoch vergeleken met de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) in de negentiende eeuw. “Tot een paar weken geleden had Murdoch via zijn kranten toegang tot dezelfde politici die hem nu veroordelen als het vleesgeworden kwaad.” Wetsovertredende bedrijven en plunderende journalisten zijn van alle tijden, schrijft het blad. “Maar net zoals bij de VOC is de democratie pas echt in het geding als commerciële belangen met die van de staat verweven zijn.” De ontvlechting daarvan is nu aan de gang. Vader en zoon Murdoch zijn gedagvaard om dinsdag voor een parlementaire onderzoekscommissie te verschijnen.

Eerder in deze serie:
Strengere persregels verkeerde reactie op News of the World-schandaal
Murdoch hackte de democratie. Uiteindelijk pikte het volk dat niet