Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Ierland krijgt weer vier miljard wegens slagvaardige bezuinigingen

De Ierse premier Enda Kenny eind juni op een persconferentie in Brussel. Foto AFP / John Thys

Ierland maakt goede vorderingen met het op orde brengen van de staatsfinanciën en krijgt daarom opnieuw een tranche van vier miljard euro aan steun van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds.

Het goedkeuren van de nieuwe uitbetaling aan Ierland werd vanmiddag bekend gemaakt door de zogenaamde trojka, die bestaat uit de Europese Commissie, de EU en het IMF. De trojka controleert of probleemlanden die steun ontvangen uit het Europese steunfonds voldoen aan de gestelde voorwaarden en serieus werk maken van het op orde brengen van de staatsfinanciën.

Volgens de trojka maakt Ierland goede vorderingen. De economie zal naar verwachting vanaf 2011 weer groeien. De nodige hervormingen van het financiële stelsel en de arbeidsmarkt worden doorgevoerd.

Ook ten aanzien van de staatsfinanciën gaat het beter met Ierland. Het begrotingstekort zal dit jaar teruglopen tot onder de geëiste 10,5 procent, om vervolgens verder te dalen naar de doelstelling onder het stabiliteitspact van 3 procent.

Over Ierland komen de laatste dagen tegenstrijdige berichten, want eergisteren verlaagde kredietbeoordelaar Moody’s de status van het land nog tot ‘junk’. Onze economieredacteur Melle Garschagen zegt echter dat Ierland het inderdaad goed doet, want anders zou het IMF volgens hem niet opnieuw miljarden naar het land overmaken:

“Op de persconferentie vanmiddag zei Ajai Chopra van het IMF dat Ierland het goed doet, dat de hervormingen on track zijn en dat er in 2012 alweer kans is op een beetje economische groei. Het gerommel in Europa is echter funest voor het vertrouwen en daardoor wordt het herstel geschaad. Beleggers zien namelijk geen enkele oplossing voor de eurocrisis. De trojka is vrij kritisch, want zij maken voortdurend miljarden over. Dat doen ze niet als een land het verkloot.”

In totaal bestaat het steunpakket voor Ierland uit 67,5 miljard euro. De Europese landen dragen daar 45 miljard aan bij, het IMF 22,5 miljard. Van de nieuwe tranche wordt 2,5 miljard door de EU en 1,5 miljard door het IMF.