Ierland roept ambassadeur Vaticaan op matje

Cardinal Sean Brady, the head of the Catholic Church in Ireland speaks at Drumcree Pastoral Centre in Portadown, Wednesday July 13, 2011. A new investigation into the Catholic Church's chronic cover-up of child abuse found Wednesday that a rural diocese and its bishop ignored Irish church rules requiring all suspected molestation cases to be reported to police _ and the Vatican encouraged this concealment.(AP Photo/ Paul Faith, PA) UNITED KINGDOM OUT NO SALES NO ARCHIVE
Cardinal Sean Brady, the head of the Catholic Church in Ireland speaks at Drumcree Pastoral Centre in Portadown, Wednesday July 13, 2011. A new investigation into the Catholic Church's chronic cover-up of child abuse found Wednesday that a rural diocese and its bishop ignored Irish church rules requiring all suspected molestation cases to be reported to police _ and the Vatican encouraged this concealment.(AP Photo/ Paul Faith, PA) UNITED KINGDOM OUT NO SALES NO ARCHIVE Kardinaal Sean Brady, hoofd van de katholieke kerk in Ierland, gisteren na de presentatie van het rapport. Foto AP

Ierland heeft de ambassadeur van Vaticaanstad op het matje geroepen. Het land is van mening dat Rome in het geheim Ierse bisschoppen ontmoedigde om de politie in te lichten over het kindermisbruik door pedofiele priesters.

Het zogenaamde ‘rapport-Cloyne’, dat gisteren verscheen, is genadeloos over de rol van Rome in het kindermisbruikschandaal. Toen de Ierse bisschoppen in 1996 met maatregelen kwamen om verder misbruik tegen te gaan, werden die in 1997 door het Vaticaan terzijde geschoven. Het was ‘geen officieel beleid’, maar waren ‘slechts discussiestukken’.

Eamon Gilmore, de Ierse minister van Buitenlandse Zaken, heeft vandaag een afspraak met aartsbisschop Gioseppe Leanza, de diplomaat van paus Benedictus XVI. Reeds voor die ontmoeting heeft Alan Shatter, de Ierse minister van Justitie, de acties van het Vaticaan “onacceptabel” genoemd.

De bewuste brief van het Vaticaan aan de Ierse bisschoppen kwam in januari boven water.